Betty sigtet: -Vil ikke finde mig i det

Caféejer Betty Laursen lagde overvågningsbilleder på Facebook efter hærværk og tyveri mod caféen. Det har ført til fem sigtelser. Men nu er caféejeren også selv blevet sigtet for at bryde TV-overvågningsloven

42-årige Betty Laursen, som ejer Café Retro på Rømø, ville sætte en stopper for hærværk og tyveri. Nu er hun sigtet for at bryde TV-overvågningsloven.
42-årige Betty Laursen, som ejer Café Retro på Rømø, ville sætte en stopper for hærværk og tyveri. Nu er hun sigtet for at bryde TV-overvågningsloven.
Udgivet Opdateret

Betty Laursen, som ejer Café Retro på Rømø, ville sætte en stopper for hærværk og tyveri, der blev begået mod hendes café.  

Derfor besluttede hun sammen med sin mand og medejer af caféen, Kenneth Sørensen, at tage sagen i egen hånd og lægge overvågningsbilleder af tyvene på Facebook. Selv om det faktisk er ulovligt.

- Folk advarede om, at jeg kunne risikere bøde og straf, men jeg gjorde mig ingen overvejelser om, hvorvidt det var forkert, eller om det kunne få konsekvenser for mig, fortæller 42-årige Betty Laursen til Newsbreak.dk og fortsætter:

- Det eneste, jeg tænkte på, var, at jeg vil passe på vores ting, og at det ikke skulle ske igen. Jeg ville ikke finde mig i det. 

Seks sigtelser i alt 

Nu er fem personer sigtede for tyveri ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi. 

Men de er ikke de eneste, som har fået en sigtelse på halsen. Betty Laursen er nemlig blevet sigtet for overtrædelse af TV-overvågningsloven. 

- Hvis en person havde fået smadret sin Mercedes, tror jeg da også, at vedkommende ville gøre meget for at finde ud af, hvem der havde gjort det, forklarer caféejeren. 

Splittede vippedyr og boksemaskine ad

Der blev begået hærværk og tyveri mod Café Retro to gange med 10-12 dages mellerum. 

Caféen har nogen vippedyr og en boksemaskine, som koster mange tusinde kroner, stående udenfor. I begge tilfælde brød tyvene maskinerne op. 

- Det var de samme gerningsmænd. Vi kunne se på vores overvågningskameraer, hvordan de puttede penge i maskiner. Nogle timer senere vendte de tilbage og splittede dem ad, hvorefter de snuppede pengebeholdningen og stak af, fortæller Betty Laursen.

- Politiet kiggede på overvågningsbillederne, men der blev sagt, at man ikke kunne være sikker på at kunne fastslå identiteten på personerne, fortsætter hun. 

Det eneste, der virker

Politiet opfordrede ikke Betty Laursen og hendes mand til at offentliggøre billederne, eftersom det er i strid med loven. 

- Men mellem linjerne sagde politibetjenten, at det kan være det eneste, der virker, påpeger Betty Laursen. 

Og det gjorde det minsandten.

- I løbet af halvanden time ringede fem-seks personer, som vidste, hvem tyvene var, og så overleverede vi oplysninger til politiet, lyder det. 

Det er der altså nu kommet kommet fem sigtelser ud af. 

"I er lige så kriminelle"

"I er lige så kriminelle" og "Det er simpelthen vanvittigt dumt gjort" er nogle af de negative kommentarer, som Betty Laursen har læst. Men overvejende har folk været forstående. 

Den 42-årige caféejer er ikke bekymret over, at der er blevet rejst en sigtelse mod hende.

- Jeg tager det, som det kommer. Smiler og betaler bøden. Det vigtigste var at få tyvene stoppet og sørge for, at de ikke vender tilbage, fastslår Betty Laursen. 

Der er overhovedet ingen fortrydelse at spore hos caféejeren.

- Jeg håber, at de får en straf, der kan mærkes. At de skal betale erstatning for det, de har ødelagt. Og at de har fået en lærestreg, siger hun. 

Sigtet for overtrædelse af TV-overvågningsloven

Caféejerne er sigtet efter paragraf 4c i TV-overvågningsloven: 

Billed- og lydoptagelser med personoplysninger, der optages i forbindelse med tv-overvågning i kriminalitetsforebyggende øjemed, må kun videregives, hvis den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke, hvis det følger af lov, eller hvis videregivelsen sker til politiet i kriminalitetsopklarende øjemed.

Erhvervsdrivende, som har været udsat for berigelseskriminalitet af ikke bagatelagtig karakter, må under visse betingelser videregive billed- og lydoptagelser, der er optaget i forbindelse med tv-overvågning, af en formodet gerningsperson internt i organisationen eller til andre relevante erhvervsdrivende. Videregivelsen skal ske via et lukket system. Datatilsynet skal give tilladelse til behandling af oplysninger i systemet.

Kommentar fra Syd- og Sønderjyllands Politi

Når efterforskningen er slut, skal anklagemyndigheden vurdere sagen juridisk med henblik på eventuel tiltale. Da der er tale om en verserende sag, kan vi ikke oplyse yderligere i øjeblikket, oplyser vicepolitiinspektør Henning Marcussen fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Kilde: Datatilsynet, TV-overvågningsloven og Syd- og Sønderjyllands Politi
Powered by Labrador CMS