Derfor brager forsvaret løs

Forsvaret har brudt lydmuren tre gange i løbet af et døgn

Det er to F-16 Fighting Falcon-fly, Danmark sender i luften, når man aktiverer afvisningsberedskabet. Foto: Antonio Parrinello/Scanpix.
Det er to F-16 Fighting Falcon-fly, Danmark sender i luften, når man aktiverer afvisningsberedskabet. Foto: Antonio Parrinello/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Tre gange på under 24 timer har Forsvaret sendt F16-fly afsted mod Østersøen med en sådan fart, at maskinerne har brudt lydmuren over Fyn og Sjælland. Første gang var onsdag eftermiddag ved 16.00-tiden, og torsdag er det sket igen klokken 10.16 og igen klokken 12.35.

Det er ikke unormalt, at Forsvaret har jagerfly ude og undersøge luftrummet ved landets grænser, men alligevel er der noget over de seneste begivenheder, der skiller sig ud. 

- Det, der er unormalt, er, at vi gennembryder lydmuren over landjorden tre gange på to dage, siger Lars Skjoldan, pressevagt ved Forsvarskommandoen til Newsbreak.dk. 

Et studie i afvisning

De fly, Forsvaret sender afsted, er af typen F-16 Fighting Falcon, og de seneste år har flyene været afsted mellem 21 og 47 gange. Flyene er landets afvisningsberedskab. Det er dem, der bliver sendt ud, når man registrerer ukendte bevægelser i nærheden af dansk luftrum.

BALTOPS

Forsvaret holder selv styr på, hvor ofte de er afsted, måned for måned og år for år, og kigger man på juni, er det ofte en måned, hvor afvisningsberedskabet bliver aktiveret en del gange. 

Lars Skjoldan fortæller, at det hænger sammen med, at der i juni bliver afholdt en international øvelse med navnet BALTOPS. 

- Øvrlsen er med en masse internationale skibe, og det betyder, at der er mere trafik i luften og et større behov for at sætte afvisningsberedskabet ind. 

Det er russerne

Danmark deltager i øvelsen med en række andre NATO-lande, og Sverige og Finland, og derfor kan det måske vække undren, at det har været nødvendigt at sende afvisningsberedskabet afsted, da Forsvaret godt ved, hvem det er af deres kolleger, der er til stede i Østersøen. 

Men det er ikke NATO-fly, afvisningsberedskabet sendes ud for at møde. Helt generelt er det oftest russiske fly, det danske beredskab sendes ud for at møde. Lars Skjoldan fortæller, at øget NATO-tilstedeværelse i Østersøen ikke holder russerne hjemme. 

- Der er flere russiske fly i luften, og det er det, vi reagerer på, siger Lars Skjoldan. 

Alt ved det gamle 

Newsbreak.dk har før fortalt, at Forsvaret har brudt lydmuren på vej mod Østersøen, og da Newsbreak.dk taler med Lars Skjoldan torsdag, gør han det klart, at det egentlig er "business as usual," at beredskabet har været afsted i dag, og at de to F16-fly i øvrigt er meget ude i juni måned. 

Offentligheden bider bare mest mærke i det, når flyene bryder lydmuren over den danske landjord.

 

Powered by Labrador CMS