Drabssag: Politiet leder efter vigtigt vidne

En 53-årig mand fra Randers er fortsat politiets mistænkte i det 34 år gamle drab på Hanne With

Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

Hvem var den mand, som i oktober 1991 forsøgte at fortælle politiet, at han mistænkte en tidligere kollega for at have dræbt en københavnsk prostitueret?

Spørgsmålet har stået ubesvaret siden dengang, og det blev aktuelt igen, da Københavns Politi på et pressemøde den 7. februar fortalte, at det dagen forinden havde anholdt en 53-årig mand fra Randers.

Han sidder pt. varetægtsfængslet sigtet for at stå bag drabet på den 23-årige Hanne With nytårsnat 1989-1990. Hun blev kvalt, stukket adskillige gange med kniv og fik halsen skåret over, så hun blev efterladt i en blodpøl.

På pressemødet fortalte politiet om henvendelsen, som det fik telefonisk den 7. oktober året efter drabet. En mand, der betingede sig fuld anonymitet, ringede klokken 21.20 til Københavns Politi, og fortalte, at han arbejdede på Vestjyske Slagterier i Lemvig, og at han altså mistænkte en tidligere kollega for at være gerningsmanden.

- Det er ret væsentligt for os at få fat i det vidne. Det er selvfølgelig mange år siden, men vi vil gerne opfordre til, at han kontakter Københavns Politi igen, for vi vil meget gerne tale med ham, sagde Brian Belling, der er leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet og vicepolitiinspektør hos Københavns Politi.

Har nogle bud

TV2 Østjylland har spurgt Københavns Politi, om der er nyt i sagen, og om det har fundet frem til den mand, der blev efterlyst. Svaret får vi fra kommunikationsafdelingen, der fortæller, at man faktisk har fået nogle bud på, hvem det anonyme vidne kan være, men at det ikke har ført politiet frem til ham.

- Når vi ikke har fået kontakt til ham på nuværende tidspunkt, formoder vi, at han enten ikke ønsker at tale med os, eller at han er død. Vi følger dog stadig op på de henvendelser, vi får, oplyser politiet.

I forhold til arbejdet med at undersøge, om den 53-årige sigtedes dna findes i andre uopklarede kriminalsager, er der ligeledes intet nyt på nuværende tidspunkt, men der arbejdes uden tvivl intenst på at blive klogere på den del.

Dobbeltdrab fra 2000

Én af de sager, politiet angiveligt har hevet frem fra skuffen, er den om et dobbeltdrab på to prostituerede i Randers, der blev begået i år 2000.

27-årige Natálija Ivanova fra Letland og 29-årige Bang-On Nielsen fra Thailand blev dræbt af utallige knivstik i en kælder på Steen Blichers Gade 6.

Der var flere mistænkte gennem tiden men ingen fældende beviser, selv om politiet fandt en del spor i form af dna-materiale og fingeraftryk. Derfor er sagen, trods flere års efterforskning af politiet i Randers og Rejseholdet, altså fortsat uopklaret.

Østjyllands Politi vil ikke fortælle, hvilke konkrete sager det har kig på lige nu, men det bekræfter, at anholdelsen af den 53-årige østjyde er en anledning til at gennemgå relevante sager i kredsen og undersøge, om der kan være en kobling og et dna-match. Det sagde politiinspektør Anders Uhrskov til TV2 Østjylland den 7. februar.

Københavns Politi søger vigtigt vidne i sagen om drabet på 23-årige Hanne With.

Tjene penge til heroin

Da Hanne With blev dræbt, havde hun været ude efter sexkunder, så hun kunne tjene penge til heroin.

Den del har været offentligt kendt længe.

Det står klart, at hun i løbet af aftenen møder den mand, der endte med at slå hende ihjel i hendes lejlighed på Fensmarksgade 39 på Nørrebro, København.

Det var Hanne Withs kæreste, der fandt hende liggende død på køkkengulvet, men selv om politiet rykkede hurtigt ud og søgte efter spor, førte det ikke til nogen anholdelser.

Et af de første vidner

En taxachauffør henvendte sig som ét af de første vidner, og han fortalte, at han havde haft en kunde med ude at køre, som godt kunne være den nu eftersøgte drabsmand. Vedkommende talte med jysk accent.

På trods af vidneforklaringerne fra både taxachaufføren og flere andre lykkedes det aldrig politiet at finde frem til manden, men der var sikret tekniske spor fra lejligheden, og i 2012 blev sagen taget op igen.

Det gjorde den, fordi man med ny dna-teknologi kunne undersøge hudceller fra de cowboybukser, Hanne With havde på, da hun døde. Med dem kunne politiet lave en fuld dna-profil på gerningsmanden, men der kom intet match ved søgning i dna-registret.

Slægtsforskning

I 2018 blev en yngre mand så sigtet i en sag fra det østjyske, hvor han fik udtaget sin dna ved en spytprøve. Det kan ske, hvis man bliver sigtet i en straffesag, der kan give minimum 18 måneders fængselsstraf.

Ved hjælp af slægtskabssøgning som et nyt værktøj i efterforskningen lykkedes det sidst i 2023 politiet at finde ud af, at den yngre mand er i familie med drabsmanden i Hanne With-sagen, og tirsdag den 6. februar om formiddagen troppede politiet pludselig op på et slagteri i Nordjylland, hvor den 53-årige mand fra Randers blev anholdt og præsenteret for sigtelsen mod ham.

Det viste sig, at han er far til den yngre mand, hvis dna politiet altså så har ligget inde med siden 2018.

Den 53-årige skal fristforlænges den 5. marts. Han nægter sig skyldig.

Powered by Labrador CMS