Efter kæmpe gaslæk: Politiet bekræfter

Går sammen om efterforskning

Udgivet Opdateret

Undersøgelser foretaget af Københavns Politi, Forsvaret og PET bekræfter, at skader på Nord Stream 1 og 2 er forårsaget af eksplosioner. 

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse tirsdag formiddag.

Her lyder det også, at PET og Københavns Politi går sammen i en fælles efterforskningsgruppe i sagen om gaslækager i Østersøen.

Omfattende eksplosionsskader

Der er siden gaslækagerne blevet foretaget flere undersøgelser af gerningsstederne.

- Undersøgelserne har bekræftet, at der er sket omfattende skader på Nord Stream 1 og 2 i Danmarks eksklusive økonomiske zone, og at skaderne er forårsaget af kraftige eksplosioner, lyder det fra Københavns Politi. 

Rør næsten flået over

På billeder fra den svenske avis Expressen kan man se, at en af Nord Stream-rørene er revet op, og at havbunden omkring røret bærer præg af at have slået revner.

Den svenske avis har sendt et kamera ned på 80 meters dybde i Østersøen. Her har det fundet et af rørene fra Nord Stream 1.

Billederne derfra viser, at røret er flået næsten over og den røde inderside står tydeligt blottet. Det samme gør rørets kraftige stålsider.

Gassen fossede ud i Østersøen efter omfattende skader på Nord Stream 1 og 2.
Gassen fossede ud i Østersøen efter omfattende skader på Nord Stream 1 og 2.

Nord Stream 1 og 2

* Nord Stream 1 og 2 er to gasledninger, som hver består af to parallelle rørsystemer, der er sat sammen af omkring 100.000 rørelementer à 12 meter.

* Nord Stream 1 løber fra Vyborg, der ligger i det vestlige Rusland tæt ved grænsen til Finland. Gasledningen ender i Lubmin, der er en by i det nordøstligste Tyskland.

* Nord Stream 1 drives af selskabet Nord Stream AG, hvor det russiske gasselskab Gazprom ejer 51 procent. Den russiske stat er majoritetsaktionær i Gazprom, som er børsnoteret i Moskva.

* Nord Stream 1 har en årlig kapacitet på 55 milliarder kubikmeter gas.

* Nord Stream 1 blev lukket et par gange hen over sommeren, angiveligt på grund af tekniske problemer, og kapaciteten blev reduceret. 5. september blev forbindelsen lukket på ubestemt tid.

* Nord Stream 2 løber fra Ust-Luga, der ligger i det vestlige Rusland nær grænsen til Estland, til Lubmin i Tyskland. Rørledningen er ligeledes omkring 1200 kilometer lang.

* Gazprom har også aktiemajoritet i selskabet, der driver Nord Stream 2. Her hedder selskabet Nord Stream 2 AG.

* Gasledningen skulle ligeledes kunne transportere 55 milliarder kubikmeter naturgas, men er aldrig taget i brug. Tilsammen skulle Nord Stream 1 og Nord Stream 2 kunne forsyne over 50 millioner europæiske hjem.

* 22. februar i år besluttede Tyskland at bremse processen med at godkende rørledningen. Inden Tyskland besluttede ikke at godkende ledningen, var den blevet fyldt med 300 millioner kubikmeter gas.

Kilde: Nord Stream, dpa, Information, Energistyrelsen og Reuters

Powered by Labrador CMS