Forventer at afsone i kvindefængsel

Ibi-Pippi havde håbet på mildere dom

Udgivet

Juridisk kønsskifte og fængselsplacering

Ibi-Pippi Orup Hedegaard gennemgik et juridisk kønsskifte i 2015 og er juridisk anerkendt som kvinde, selvom hun ikke har gennemgået fysiske forandringer.

Kriminalforsorgen foretager individuel vurdering ved placering i fængsel, baseret på juridisk køn, sikkerhed og type af kriminalitet.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Advokat Mette Grith Stage, der er forsvarer for provokunstneren Ibi-Pippi Orup Hedegaard, forventer, at hendes klient skal afsone i et kvindefængsel.

Det oplyser hun til Ritzau, efter at Højesteret torsdag har afgjort, at hun idømmes halvandet års fængsel for at begå grov hærværk mod et Asger Jorn-maleri.

- Eftersom min klient jo er en kvinde, så går jeg ud fra, at hun skal afsone i Jyderup, som er et kvindefængsel, siger Mette Grith Stage.

Juridisk kønsskifte

Provokunstneren søgte om juridisk kønsskifte i 2015. 

Det blev godkendt, og hun er i lovens forstand en kvinde.

Men da hun skiftede køn, vakte det opsigt, at hun ikke ønskede at foretage nogen fysiske forandringer.

Advokat Mette Grith Stage, der er forsvarer for provokunstneren, kalder torsdagens dom for en "mavepuster". De havde håbet på, at retten havde gjort i hvert fald en del af dommen betinget, lyder det også fra advokaten.

Dermed fremstår hun som en mand, selv om hun juridisk er en kvinde.

Utilfreds med straffen

Det var i april 2022, at Ibi-Pippi Orup Hedegaard begik hærværk mod maleriet "Den foruroligende Ælling" med kontaktlim og sprittusch.

Vestre Landsret bestemte i august sidste år, at provokunstneren skulle afsone bag tremmer. Straffen på et års fængsel var ubetinget.

Tidligere havde byretten ment, at en længere straf var på sin plads for det grove hærværk. Den idømte halvandet år - også her var straffen ubetinget.

Men både i by- og landsret var provokunstneren utilfreds med straffens længde, og Procesbevillingsnævnet gav provokunstneren tilladelse til at få sagen for Højesteret.

- Det var kunst

Hun har under hele forløbet erkendt, at der var tale om hærværk. Men hun holder også fast i, at det samtidigt var kunst at ændre oliemaleriet.

Mette Grith Stage forventer nu, at hendes klient vil blive indkaldt til afsoning af Kriminalforsorgen inden for et par måneder.

- Nu er det her jo ikke en sag om personfarlig kriminalitet, så det er ikke sådan, at min klient skal indkaldes voldsomt hurtigt, men når der bliver plads i et åbent fængsel, tænker jeg, at min klient bliver indkaldt, siger hun.

Individuel vurdering

Kriminalforsorgen vil ikke kommentere personsager, men Kriminalforsorgen kan dog oplyse, at dømte og varetægtsfængslede som hovedregel placeres på baggrund af CPR-nummer, det vil sige det juridiske køn.

Når den indsattes juridiske køn er anderledes end personens kønsidentitet, det biologiske køn og/eller det køn, personen blev tildelt ved fødslen, vil der dog ske en konkret og individuel vurdering af, hvor vedkommende skal placeres.

Det er i den vurdering afgørende at tage hensyn til sikkerheden.

- Vil klart foretrække et kvindefængsel

Derfor vil Kriminalforsorgen lægge vægt på, hvilken kriminalitet personen er dømt for, og om en bestemt placering kan udgøre en sikkerhedsrisiko for enten personalet, den dømte selv eller medindsatte.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard har tidligere udtalt, at hun "klart vil foretrække" at skulle afsone en eventuel straf i et kvindefængsel.

Powered by Labrador CMS