Frygter Kina-spionage i Viborg

De sorte overvågningskamera fra den kinesiske producent Hikvision er blevet skiftet ud med et hvidt fra Bosch på Trappetorvet i Viborg

Overvågningskameraerne er nu blevet skiftet ud
Overvågningskameraerne er nu blevet skiftet ud
Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV MIDTVEST

De kinesiske kameraer, der siden efteråret har overvåget centrum af Viborg, er nu blevet skiftet ud med en tysk model.

Det bekræfter Midt- og Vestjyllands Politi over for TV MIDTVEST.

Kameraerne har igennem længere tid været centrum for debat, da eksperter og politikere frygter, at de kinesiske kameraer fra producenten Hikvision har en såkaldt bagdør, der gør det muligt for det kinesiske styre at følge Trappetorvet i centrum af Viborg.

Skal undersøges

Rigspolitiet har ikke selv bekræftet, at man har skiftet kameraerne, men i et Folketingssvar slår Rigspolitiet fast, at omfanget af de kinesiske kameraer skal undersøges, og at kameraerne eventuelt udskiftes, som det er sket i Viborg.

Her har der indtil for nylig hængt fire sorte kameraer fra producenten Hikvision, men nu er de blevet skiftet ud med hvide kameraer af mærket Bosch.

En sikkerhedsrisiko

I et svar fra Justitsministeriet, som er sendt torsdag den 10. februar, oplyser Rigspolitiet, at:

- Rigspolitiet er opmærksom på, at der kan være en sikkerhedsrisiko, idet det generelt ikke er muligt at garantere, at kameraer ikke indeholder skjulte adgange (såkaldte bagdøre)”.

Rigspolitiet oplyser desuden, at der 160 steder i landet er blevet installeret videoovervågning med kameraudstyr fra kinesiske producenter. Det præcise antal skal nu undersøges nærmere.

I december udtrykte Politiets Efterretningstjeneste (PET) bekymring for sikkerheden ved de kinesisk producerede kameraer.

Har tidligere sendt data

Anbefalingen fra sikkerhedstjenesten lød, at ”der generelt bør udvises tilbageholdenhed med at anvendte kinesisk overvågningsudstyr til internetforbundne systemer”.

I maj afslørede italienske Rai TV, at Hikvision, som også står bag kameraerne i Viborg, har sendt data fra Italien til en kinesisk IP-adresse.

Hikvision har tidligere udtalt, at de respekterer menneskerettighederne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Justitsminister Nick Hækkerup (S).

Powered by Labrador CMS