Har givet politiet hovedpine i et år

13 mænd er tiltalt for at forsøge at smugle omkring 300 kilo kokain ind i Danmark via Københavns Frihavn

Udgivet Opdateret

366 dage.

Så lang tid har 34-årige Steffen Van Khoa Do været på flugt fra de danske myndigheder. Det har givet politiet hovedpine og givet ham en plads på listen over Europols mest eftersøgte personer.

Han er sammen med 12 andre personer tiltalt i en sag om indsmugling af 300 kilo kokain fra Tyskland til Danmark. Den enorme mængde narko blev fundet af tyske toldere i Bremerhaven.

Kokainen lå i en container, som oprindeligt kom fra Brasilien.

Af vietnamesisk afstamning

Steffen Van Khoa Do, der er af vietnamesisk afstamning, men taler dansk, var sigtet i den omfangsrige narkosag og sad derfor fængslet i Danmark.

Men på grund af en fejl kunne han stille og roligt vandre ud af Vestre Fængsel den 30. juni sidste år.

Steffen Van Khoa Do har været på flugt i 366 dage. Han er sigtet for at forsøge at indsmugle omkring 300 kilo kokain til Danmark. (Arkivfoto).
Steffen Van Khoa Do har været på flugt i 366 dage. Han er sigtet for at forsøge at indsmugle omkring 300 kilo kokain til Danmark. (Arkivfoto).

På grund af pladsmangel var den varetægtsfængslede Steffen Van Khoa Do anbragt i en dobbeltcelle med et familiemedlem. Da sidstnævnte skulle løslades, var det i stedet den 34-årige mand, der gik ud af cellen.

Der var ingen grundig kontrol af hans identitet, og på den måde lykkedes det ham at spadsere ud i friheden, skrev Ekstra Bladet et par dage senere.

Tyske toldere kiggede den 24. februar sidste år nærmere på en container, der på et skib var på vej fra Brasilien til København. 

Her fandt de mere end 300 kilo kokain gemt blandt de ellers lovlige varer.

Tippede dansk politi

Tyskerne fjernede kokainen, tippede dansk politi og lod så containeren fortsætte sin rejse til Danmark.

Det var startskuddet til en kort, men hektisk efterforskning af en af de største sager om kokainsmugling i Danmark.

To dage efter fundet i Bremerhaven ankom containeren på et skib til Københavns Frihavn, hvor dansk politi lå på lur.

En stor del af de tiltalte i sagen fulgte nøje containerens færd, men da fire af dem nærmede sig containeren for at kigge til indholdet, slog en talstærk politistyrke til.

Ni af mændene blev anholdt. Det lykkedes to at flygte, men de blev sammen med en tredje anholdt i midten af april. Yderligere en person bliver tiltalt i sagen på et senere tidspunkt.

Da de efter anholdelsen blev fremstillet i grundlovsforhør lød sigtelsen på 325 kilo kokain. Det er i anklageskriftet blevet til "ikke under 300 kilo kokain".

Det begynder imidlertid at spidse til med at finde Steffen Van Khoa Do, for retssagen mod de 13 mænd indledes 19. august.

Powered by Labrador CMS