Havde kun ti minutter til rekonstruktion i Meng-sag

For at sikre de rette lysforhold på videorekonstruktion i drabssag skulle politiet skynde sig

Udgivet Opdateret

Rekonstruktion af bil ved Korsør Station

Politiet forsøgte at identificere en bil, der forlod Korsør Station den nat Emilie Meng forsvandt, ved at genskabe overvågningsbilleder fra stationen.

En britisk ekspert hjalp med at indsnævre bilmodellerne til seks mulige typer, og politiet gennemførte kørsler med disse for at matche overvågningsvideoen.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Det skulle gå tjept, da politiet en forårsmorgen i april 2017 skulle forsøge at rekonstruere en video af en bil, der forlod Korsør Station omkring Emilie Mengs forsvinden.

Der var et vindue på cirka ti minutter. Det var nemlig i løbet af dette tidsrum tidligt om morgenen den 9. april 2017, at lysforholdene svarede til lysforholdene ved 04-tiden den nat året før, hvor teenagepigen forsvandt.

Det forklarer en mangeårig ansat ved politiet onsdag i Retten i Næstved, hvor en 33-årig mand står tiltalt for drabet på Meng.

- Vi havde travlt, siger han.

Har aldrig henvendt sig til politiet

Formålet var at blive klogere på, hvilken bil - mærke og model - man så forlade Korsør Station klokken 04.07 natten til den 10. juli 2016. Politiet har nemlig redegjort for, hvordan alle dem, der ankom med toget sammen med Emilie Meng kort forinden, var kommet væk fra stationen.

Men hvem der var i den mystiske bil, har politiet ikke kunnet fastslå, og vedkommende har aldrig selv henvendt sig til politiet.

Politiet havde på forhånd af en britisk ekspert fået udpeget seks biltyper. Det var muligvis en af disse, man kunne se på de grynede videooptagelser.

Blindtest

Faktisk havde den pågældende ekspert, der er direktør og medejer af det britiske firma Acuity Forensics, ud fra sin indledende undersøgelse vurderet, at der var tale om en Hyundai i30. Men han bad dansk politi om at foretage rekonstruktionen for at blive mere sikker og udelukke andre lignende biler.

Det blev gjort i en blindtest, så bilerne alene blev angivet med et nummer fra et til seks. Nummeret blev vist for kameraet, og så kunne man på samme overvågningskamera se bilerne svinge væk fra stationen i mørket.

Den 10. juli 2016 holdt den pågældende bil på en af de fjerneste parkeringspladser ved en vendeplads foran stationen. Derfor skulle politiet fra disse pladser køre hver af de seks biler forbi, ligesom man ser på overvågningsmaterialet.

- Vi nåede det

Bilerne var skaffet, så der var nogle både i en lys, en mellem og en mørk farve.

- Vi kørte igennem to gange per bil på hver plads.

- Jeg tror, vi ramte det, så det tog omkring ti minutter at lave optagelserne, siger den mangeårige politiansatte onsdag i retten.

Optagelserne blev sendt til den britiske ekspert, som på den baggrund vurderede, at det sandsynligvis var bil nummer seks i en lys farve, som man så på overvågningsvideoen på forsvindingsnatten.

Nægter sig skyldig

Det var en Hyundai i30.

Den britiske bilekspert siger onsdag i retten, at der var to andre biler, han ikke fuldstændig kunne udelukke, men at de var dårligere matches med det, han så på optagelserne. De to biler var en Kia Cee'd og en Kia Rio.

Det var "højst sandsynligt" en Hyundai i30 på videoen.

- Det er meget sandsynligt. Det er ikke muligt at sætte en bestemt sandsynlighed på. Jeg ville blive meget overrasket, hvis det ikke er en Hyundai, siger han onsdag i retten.

Den tiltalte i sagen ejede på daværende tidspunkt netop en bil af den type.

Den 33-årige tiltalte nægter sig skyldig. Han har aldrig mødt Emilie Meng, siger han.

Powered by Labrador CMS