Her er de mest hidsige bilister

De er til fare for andre i trafikken

Udgivet Opdateret

Det er især de unge, som har en kort lunte bag rattet og gør vejene usikre. 

Det viser en ny analyse, som GF Fonden har udarbejdet i samarbejde med Erfarne Bilister.

Analysen kommer kort efter, at trafikminister Trine Bramsen har meldt ud, at god trafikadfærd fremover skal være en del af kørekortundervisningen. 

Tidligere var det de midaldrende bilister, der var mest hidsige i trafikken, men nu er det altså de yngre bilister mellem 18 og 39 år.

Risikerer flere dræbte

Ifølge kørelærer Carina Bach er det en hård pille at sluge.

- Jeg synes, at det er en forfærdelig udvikling, da vi gør meget for at lære nye bilister at opføre sig ordentligt. Vi gør meget ud af adfærdstræning for nye bilister, men det ændrer sig desværre nok, når man rigtigt kommer ud bag rattet.

Det er vigtigt, at vejvreden blandt de unge og bilister nedbringes, mener Carina Bach, som er medforfatter til bogen Stop Trafikal Egoisme sammen med Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen. 

- Den tendens vi ser nu, skal vi have vendt, for ellers risikerer vi, at antallet af tilskadekomne og dræbte i trafikken stiger. De tal har været faldende i de sidste år, og den udvikling skal vi følge. Der har i flere år været fokus på bilisters adfærd, der har omhandlet alkohol, stoffer og brug af telefonen i trafikken, som har virket. Men vejvrede i trafikken er bestemt også en faktor, som vi skal forholde os til. Derfor skal vi i Danmark være bedre til at ændre denne adfærd, og det skal vi kørelærere fortsat være med til at påvirke, fortæller Carina Bach.

De yngre bilister er mere hidsige end de ældre.
De yngre bilister er mere hidsige end de ældre.

HVAD ER LØSNINGEN?

Flere eksperter peger på, at en del af løsningen kan være at styrke køreskoleundervisningen. 

Det kan man gøre ved i højere grad at sætte adfærd på skoleskemaet. Det er blandt andet skrevet ind i Færdselssikkerhedskommissionens handlingsplan, at køreundervisningen skal gøres bedre.

En ændring i adfærden allerede inden man sætter sig ind bag rattet, er et vigtigt skridt på vejen til at nedbringe vejvreden. Det fortæller Mikkel Holm Sørensen, der er adfærdsstrateg hos konsulentvirksomheden Implement:

- Unge mennesker er nemmere at påvirke i deres adfærd, og ved at give dem råd og vejledning i, hvordan man behersker sig trafikken kan vejvreden nedbringes i fremtiden. Vi skal samtidigt lære de unge, at de skal give rådene videre til deres forældre, og at de skal være kritiske over for deres forældres måde at køre på. Forældres adfærd smitter af på deres børn – det er velkendt, men ved at børnene taler op om dårlig kørsel, kan forældrene opdage, hvordan de selv kører.

Kilde: GF Fonden
Powered by Labrador CMS