Her sprænger de bomberne

Godt 500 beboere er evakueret

Udgivet Opdateret

To bomber fra Anden Verdenskrig vil blive tilintetgjort klokken 10.45 onsdag formiddag. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Knap 500 beboere på Als er i løbet af det seneste døgn blevet evakueret fra en sikkerhedszone omkring de bomber, der blev fundet på en mark ved Kær nær Sønderborg.

- Siden i går (tirsdag, red.) eftermiddag har Syd- og Sønderjyllands Politi opsøgt samtlige relevante husstande i en sikkerhedszone på 2300 meter fra de to bomber, skriver politiet.

Kan ikke vente

- Borgerne er nu alle ude af området og kan først vende hjem, når myndighederne genåbner området.

Ifølge politiet er der ingen fare for beboere eller bygninger uden for sikkerhedszonen, der strækker sig godt to kilometer væk fra bomberne.

Det var egentlig ikke planen, at bomberne skulle sprænges allerede onsdag. Men den ene bombe er i så dårlig stand, at det ikke var sikkert at vente.

Flyveforbud over zonen

- Destruktionen af bomberne blev fremrykket, da Forsvarets ammunitionsrydningstjeneste, EOD, i går (tirsdag, red.) fik afdækket så meget af den ene af bomberne, at man kunne konstatere, at den var i så dårlig stand, at den skulle tilintetgøres hurtigere end forventet.

- Derefter gik arbejdet med evakueringen af området i gang, skriver politiet.

Der er indført flyveforbud over sikkerhedszonen. En del af Als Sund er også afspærret for sejlads.

Området er nu afspærret
Området er nu afspærret

Det laver et ammunitionsrydningshold

Et ammunitionsrydningshold, i daglig tale også kaldet et EOD-hold (Explosive Ordnance Disposal), bliver tilkaldt, hvis der skal håndteres gammel ammunition, fyrværkeri eller andre former for farlige og ulovlige eksplosiver. 

Der er også bud efter et EOD-hold, hvis der indløber en trussel til politiet om en bombesprængning, og ammunitionsrydderne har ekspertisen til at destruere farlige genstande på stedet eller flytte dem til et mere egnet sted for bortsprængning.

EOD-holdene hører under forsvaret.

Kilde: https://forsvaret.dk/da/opgaver/nationale-opgaver/Ammunitionsrydning/
Powered by Labrador CMS