- Ingen sele skal koste et klip

Næsten hver tredje trafikdræbte kørte uden sikkerhedssele. Det antal skal ned, mener Rådet for Sikker Trafik

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Avisen Danmark

Nye tal fra Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik viser, at på den ene side kører kun tre procent af alle førere af personbiler rundt uden spændt sikkerhedssele. På den anden side er de voldsomt overrepræsenterede i døds-statistikken.

30 procent af alle trafikdræbte bilister i perioden 2017-2020 brugte således ikke sele. Sikker Trafik har omsat procenterne til faktiske tal: Mindst 40.500 personbilsførere kører på daglig basis rundt uden at spænde sikkerhedsselen.

- Med de konsekvenser, det kan have ikke at følge selepåbuddet, er det en alvorlig overtrædelse af færdselsloven. Derfor foreslår vi, at det ikke bare skal koste en bøde, som det er nu, men også give et klip i kørekortet, siger direktør i Rådet for Sikker Trafik Mogens Kjærgaard Møller til Avisen Danmark.

Ikke nok alene

Han tror ikke, at sund fornuft og kampagner alene har den fornødne virkning over for restgruppen. Nok så væsentligt, mener han, er det, at sådan et klip må formodes at mindske lysten til at fortsætte med at ignorere selen.

46-årige Karina Andersen fra Brejning ved Vejle kan tale med om konsekvenserne. Som 19-årig kørte hun uden sele, forulykkede og har været lam siden.

- Det er det dummeste, jeg nogensinde har gjort. Min veninde havde spændt selen. Hun slap med en forstuvet fod, siger hun til Avisen Danmark.

Flyver rundt i bilen

Ulykken havde lammet Karina permanent fra brystet og ned. Højre lunge var punkteret, og flere ribben var brækkede. Den enorme forskel i skadesomfang er ikke tilfældig, siger seniorkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers:

- Når et menneske ikke er i sele, men flyver rundt inde i en bil eller ud af den, har det bilens hastighed. Det gælder også dem på bagsædet. Med de kræfter, der her slippes løs, svarer ens vægt til en flodhest eller en elefant. Ingen bryder sig vist om at få en flodhest i nakken, vel?

Vil drøfte det

Transportminister Trine Bramsen (S) er forbeholden over for forslaget om at give klip i kørekortet for at køre uden sele, men ikke afvisende.

- Når klip i kortet ikke i dag gives for manglende sele, er det, fordi klip bruges, når man bringer andre i fare i trafikken. Derfor giver det også klip i kortet ikke at spænde børn fast. Jeg drøfter dog altid gerne ønsker, der kan øge trafiksikkerheden. Herunder også hvad der kan få flere til at spænde selen, skriver hun i en mail til Avisen Danmark.

Et nyt forslag lyder, at det skal give et klip at mangel sikkerhedsselen
Et nyt forslag lyder, at det skal give et klip at mangel sikkerhedsselen
Powered by Labrador CMS