Leder: Fyns politi har svigtet

Hvorfor har politiet mørkelagt en tre-årig drengs tragiske død i en børnehave? Hvordan skal vi kunne forebygge en lignende ulykke i fremtiden, hvis vi ikke må få konkret at vide, hvad der er foregået, skriver Newsbreak.dk's chefredaktør Claus Jessen i denne leder

Både forældre og pædagoger spørger: Hvad kan vi gøre for at forhindre en lignende ulykke.
Både forældre og pædagoger spørger: Hvad kan vi gøre for at forhindre en lignende ulykke.
Udgivet Opdateret

I sidste uge omkom en tre-årig dreng under dybt tragiske omstændigheder i en naturbørnehave ved Nyborg.

Når den slags tragedier finder sted, så udløser det naturligt nok sorg, chok og forfærdelse - ikke mindst hos forældre og familiemedlemmer til den lille dreng. 

Også de ansatte i børnehaven har måttet gennemgå nogle forfærdelige døgn, hvor man har spurgt sig selv: Hvordan kunne det ske? Kunne vi have gjort noget anderledes?

Der er al mulig grund til at vise udbredt hensyn til og omsorg for alle implicerede i det forfærdelige dødsfald.

Det er imidlertid ikke kun de pårørende og de ansatte i børnehaven, som bliver dybt påvirkede af en så hjerteskærende begivenhed. Forældre over hele landet tænker naturligt nok på, hvordan de kan skærme deres egne unger for en lignende tragedie.

Pædagoger i landets børnehaver bliver også berørte over, at et lille barn dør i netop  børnehaven. De spørger selvfølgelig: Hvad skete der? Kan vi lære noget af ulykken? Hvordan kan vi forebygge, at noget lignende sker hos os.

Der er ikke meget hjælp at hente hos Fyns Politi, som i den grad har været med til at mystificere ulykken gennem  flere dages mørkelægning og tavshed. 

Lad det være sagt med det samme: Politiet skal naturligvis have ro til at foretage en grundig efterforskning. Politiet skal heller ikke deltage i nogen form for nyfigenhed i forhold til offentligheden.

Men det er helt uforståeligt, at Fyns Politi i første omgang med få ord blot meddeler, at der er tale om en hændelig ulykke, som ingen kan stilles til regnskab for.

Der er næppe nogen grund til at betvivle, at efterforskerne har gjort et politimæssigt solidt stykke arbejde, og at deres konklusion meget vel er rigtig. 

Men hvorfor kunne Fyns Politi ikke i overordnede vendinger kaste lys over sagen fra første færd? Er der særlige legeredskaber, vi skal være bekymrede for? Er der tale om en uheldig beklædnings-genstand? Eller måske voldsom leg mellem børnene? 

Det er jo spørgsmål, som de fleste har stillet sig. Unødig bekymring kunne være undgået.

Nu er informationsafdelingen hos Fyns Politi så tirsdag aften alligevel vågnet delvist op og har udsendt en ny pressemeddelelse, hvoraf fremgår, at drengen legede ved en nøddebusk.

Det rejser så nye spørgsmål: Er den lille dreng blevet kvalt, fordi han har puttet en nød i munden? Og hvorfor har man sådanne buske tæt på de små børns legeplads, når man ved, at mindre børn netop putter genstande i munden?

Eller er der sket noget helt andet? Vi ved det fortsat ikke...

Politiets mørkelægning og drypvise orientering resulterer kun i, at rygter begynder at løbe ekstra stærkt, og at bekymringerne stiger. 

Politiets opgave er først og fremmest at opklare hændelser og forbrydelser. Men det er også politiets pligt at informere offentligheden sagligt, at forhindre unødig bekymring hos borgerne samt at  forebygge.

På disse punkter har Fyns Politi i den grad svigtet offentligheden.

Powered by Labrador CMS