Pernille skudt med jagtgevær
Pernille Beuschau Hinrichsen må stadig kæmpe
Januar 2025 skulle være den måned, hvor Pernille Beuschau Hinrichsen endelig kunne komme videre med sit liv.
Men sådan gik det ikke.
- Jeg bliver opgivende, og det er ulideligt, fordi jeg har kæmpet og kæmpet som dobbelt offer, fortæller hun til TV2 Østjylland.
Hendes eksmand skød hende i armen med et jagtgevær, da et skænderi udviklede sig i marts 2022.

Manden blev i januar 2024 dømt for drabsforsøg. Sagens afslutning åbnede for, at Pernille Beuschau Hinrichsen, der tidligere har drevet en rengøringsvirksomhed, kunne ansøge staten om erstatning.
Tager to år
Ifølge hende skulle sagsbehandlingstiden være omkring 10-12 måneder. Men i januar i år modtog hun et brev om, at sagsbehandlingstiden blev forlænget, og at hun kan forvente at høre mere inden for 24 måneder.
- Jeg er helt uforstående. Havde jeg ikke fået hjælp økonomisk fra familie og venner, så var jeg på gaden i dag, siger Pernille Beuschau Hinrichsen.
Det er Erstatningsnævnet under Civilstyrelsen, som har ansvaret for at behandle ansøgninger om erstatning til personer, der har lidt skade i forbindelse med forbrydelser.
Civilstyrelsen oplyser til TV2 Østjylland, at nævnet aktuelt har 3287 ubehandlede erstatningssager. 764 sager er under behandling. Pernille Beuschau Hinrichsen er med andre ord ikke den eneste, der venter.
Stiller ikke op
Styrelsen ønsker ikke at stille op til interview, men henviser til et svar udarbejdet til Justitsministeriet forud for et møde i Folketingets Retsudvalg i december 2024.
Her fremgår blandt andet, at der allerede går lang tid, før den egentlige sagsbehandling begynder, hvilket nævnet selv finder utilfredsstillende.
Og når det kommer til erstatning til ofre som Pernille Beuschau Hinrichsen, er konklusionen klar.
- Offererstatningsområdet har historisk været præget af ophobning af sager og for lange sagsbehandlingstider (...), står der blandt andet.
Civilstyrelsen konkluderer, at det - på trods af flere tiltag - er et spørgsmål om ressourcer.
Pernille Beuschau Hinrichsens har siden overfaldet kæmpet med psykiske følgevirkninger og konstante smerter, der holder hende fra at arbejde.
Også i hverdagen er hun begrænset i at bruge venstre arm.
Handicappet
Hun kan for eksempel ikke længere løfte en urtepotte ned fra hylden, tage panden af kogepladsen eller åbne låget på en creme.
- Jeg tænker, vi er på vej et sted, hvor folk sidder i årevis og venter på at få svar, og det er slet ikke okay, siger Tove Jørgensen, advokat ved Advokatfirmaet Grotkjær Elmstrøm.
Med et speciale i personskadeerstatningsret sidder hun med mange erstatningssager, der er trukket ud, oplyser hun.
- De har brug for at få sådan en sag lukket og komme videre, og lige nu holder vi dem nærmest som gidsler.
For Pernille Beuschau Hinrichsen onsekvenserne bliver konsekvenserne større for hver dag, der går, fordi hun må sætte betalinger på pause og låne penge af familie.
- Det er jo gæld på gæld på gæld, og det er stressende i sig selv oven i, at man skal kæmpe med et traume, fortæller hun.
Hun hæfter for eksmandens gæld i huset og har derfor brug for erstatningen for at kunne sælge og komme videre.
Ukendt erstatning
Størrelsen på en eventuel erstatning er ukendt. Men ifølge Pernille Beuschau Hinrichsen estimerer hendes forsikringsselskab og bank omkring en million kroner.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) erkender i et skriftligt svar til TV2 Østjylland, at der er al for lang ventetid på erstatning.
- De nuværende sagsbehandlingstider i Erstatningsnævnet er alt for lange. (...) De tiltag, der er taget, har tydeligvis ikke været tilstrækkelige, og derfor bliver vi nødt til at finde holdbare løsninger (...), skriver han blandt andet.
Ministeren gør det dog også klart, at han ikke har konkrete løsninger lige nu.
Aktuelt er en ny bekendtgørelse i høring, som skal give formanden for nævnet mulighed for at træffe beslutninger uden resten af medlemmerne.
Håbet er, at nogle sager på den måde kan behandles hurtigere.