Politi melder om bølge af forsøg på cpr-tyveri

I ugens løb har politiet modtaget mere end 50 anmeldelser om mystiske telefonopringninger til borgere

Udgivet Opdateret

Antageligvis med ondt i sinde forsøger ukendte gerningsmænd netop i disse dage i særlig udbredt grad at lokke oplysninger ud af deres ofre, som kontaktes via telefon.

Københavns Politi beretter fredag om, at man i den seneste tid har modtaget flere henvendelser fra borgere om forsøg på identitetstyveri via telefonen.

Til Ritzau oplyser politiet, at man i løbet af denne uge har modtaget mere end 50 anmeldelser, hvor forbrydernes fremgangsmåde har været den samme.

Indspillet besked

Fupnummeret foregår på den måde, at man ringes op af et +45-nummer (45 er landekoden for Danmark, red.), som efter følges af ni cifre i stedet for de otte, som normalt indgår i et dansk telefonnummer.

Når opkaldet besvares, lyder en indspillet besked om, at der er er "observeret mistænkelig adfærd knyttet til borgerens cpr-nummer".

Man bliver derefter bedt om at trykke "1" for at høre mere. Gør man det, bliver man bedt om at indtaste de sidste fire cifre i ens cpr-nummer.

Politiet melder om en bølge af opringninger fra svindlere, som forsøger at lokke folks cpr-numre ud af dem. (Arkivfoto).
Politiet melder om en bølge af opringninger fra svindlere, som forsøger at lokke folks cpr-numre ud af dem. (Arkivfoto).

Kan oprette kreditkort i dit navn

Med et fuldt cpr-nummer er der flere muligheder for, at ens identitet kan blive misbrugt.

Svindlerne kan i værste fald blandt andet bruge nummeret til at foretage handler via nettet, ansøge om kviklån, oprette kreditkort og andre lyssky aktiviteter, som i sidste ende kan betyde et økonomisk tab for offeret.

Svindlerne taler ifølge Københavns Politi engelsk med accent.

- Læg på

Københavns Politi opfordrer til, at man - hvis man modtager et sådant opkald - lægger røret på og ringer til politiet.

Til Ritzau oplyser Københavns Politi, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvor og hvem opkaldene måtte stamme fra.

KØBENHAVNS POLITI

Københavns Politi er Danmarks største politikreds målt på antallet af indbyggere, antallet af medarbejdere og på aktivitetsniveau i forhold til antallet af hændelser og anmeldelser.

Geografisk omfatter politikredsen København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør kommuner med i alt ca. 800.000 indbyggere.

Der er ca. 3.300 medarbejdere i Københavns Politi, heraf ca. 2.370 politiuddannede medarbejdere, ca. 90 politikadetter og ca. 180 juridiske medarbejdere ved anklagemyndigheden. Hertil kommer kontorfunktionærer og øvrige faggrupper.

Mere end 600 medarbejdere har deres daglige gang på Politigården i København. Herunder den centrale ledelse, administrationen, vagtcentral og servicecenter samt flere øvrige politiafdelinger. Politikredsens øvrige personale er fordelt over mange bygninger i hele politikredsen.

Kilde: Københavns Politi

Politiet understreger, at hverken politi eller andre myndigheder vil bede om at få udleveret personfølsomme oplysninger på den måde.

Powered by Labrador CMS