Slut med Slette-Mette

Også andre topfolk slår den automatiske sletning fra

Doorstep med statsminister Mette Frederiksen (S). Hun har nu indstillet den automatiske sletning af sms'er på sin telefon.
Udgivet Opdateret

Statsminister Mette Frederiksen, departementschef Barbara Bertelsen og to andre embedsmænd i statsministeriet har stoppet den automatiske sletning af sms'er, oplyser Mette Frederiksen på pressemøde efter spørgetimen.

Ifølge Mette Frederiksen er det sket, fordi der er et ønske fra Folketinget og Minkkommissionen om at kunne undersøge sms'er.

Meldingen kommer, efter at en kommission forgæves har forsøgt at få udleveret sms'er i forbindelse med minksagen, hvor millioner af mink blev aflivet uden grundlag i loven.

- Ja, det følger af, hvad jeg sagde før. Rådgivningen er den samme og har været rigtig. Set i lyset af, at der kan være ændrede vilkår for adgang til sms'er. Vi ved ikke, hvor de retningslinjer ender, siger Mette Frederiksen.

For under en uge siden sagde Mette Frederiksen ellers, at hun fortsat ville lade telefonen slette beskeder automatisk.

Dengang lød det, at det ikke er i strid med reglerne, og at det ikke er odiøst, at sms-beskeder slettes.

Statsministeren har tidligere oplyst, at hun blev rådgivet af sin departementschef til sletning af sikkerhedsårsager og ikke af en myndighed med ansvar for it-sikkerhed.

Onsdag stod statsministeren frem på tv og gav sin udgave af polemikken omkring sms'erne.

Læs også chefredaktør Claus Jessens leder: Rabalder-Bertelsen.

"Hun optræder efterhånden vel nærmest som en uskøn blanding af veninde, rådgiver og politiker på lige fod med statsministeren.

Senest har Jyllands-Posten afsløret, at Minkkommissionen allerede i april i år specifikt og skriftligt bad Rabalder-Bertelsen om at stoppe eventuel 'rutinemæssig automatisk sletning' af materiale, der kunne have relevans for kommissionens arbejde", skriver Claus Jessen blandt andet.

SMS-skandalen

Det er kommet frem, at Mette Frederiksen og hendes nærmeste medarbejdere i Statsministeriet - departementschef Barbara Bertelsen, særlig rådgiver Martin Justesen og topembedsmand Pelle Pape - har slået automatisk sletning til på deres telefoner. 

Det betyder, at granskningskommissionen - bedre kendt som Minkkommissionen - ikke har adgang til sms-beskeder, som er sendt internt mellem parterne i Statsministeriet.

Derfor betegnes sagen om den automatiske sletning som en skandale.

Justitsministeriet har bedt politiets IT-eksperter om hjælp med at genskabe de slettede sms'er.

Powered by Labrador CMS