Status på Børsen-branden

De sidste glæder ventes at blive slukket onsdag aften

Udgivet Opdateret

Arbejdet med at slukke flammerne på den gamle børsbygning i København, forventes først afsluttet onsdag aften.

Det siger Frank Trier Mikkelsen, der er pressetalsperson i Hovedstadens Beredskab.

- Det er et langsommeligt stykke arbejde, der tager tid. Det er helt almindeligt, når vi taler større bygninger som denne her.

- Så vores prognose er lige nu, at ilden er 100 procent slukket i morgen aften.

Meget forsigtige

Det særlige ved slukningen af Børsen-bygningen er, at beredskabet er meget forsigtige for at beskytte det, der er tilbage. Derfor kan det godt tage lang tid at slukke ilden.

- Vi gør meget for at bevare ydermurene fra Børssalen, så der ikke er noget, der styrter sammen. Der har været nogle benspænd med en skorsten derinde, som stod frit og kunne vælte ned i ydermurene. Det var et kirurgisk indgreb, at fjerne den, siger han.

Det er kun ydermurene, der står tilbage i den del af Børsen, der brød i brand tirsdag morgen.

Børssalen, der er en af de centrale dele af børsbygningen i Indre By i København, er helt udbrændt. Bygningen er 400 år gammel og blev ligesom Rundetårn og Rosenborg Slot opført af Christian IV.

Årsagen til branden kendes endnu ikke.

Tirsdag morgen klokken 07.36 fik brandvæsnet en anmeldelse om, at der var brand i Børsen i København.

Kan stå på i lang tid

- Indimellem, når der bliver fjernet lidt, så flytter noget sig, og så er der lommer, hvor gløderne har ulmet, som blusser op igen, siger Frank Trier Mikkelsen.

- Det er en leg med ilden, der kan stå på i rigtig lang tid, siger han.

Han fortæller, at det er umuligt at vurdere bygningen endeligt slukket, før ildlommerne er fjernet indefra. Det får brandfolkene hjælp fra entreprenører til.

Skal stabilisere ydermurerne

Næste skridt bliver at få sat op mod 40 containere op, der skal stabilisere ydermurerne. Containerne vil blive fyldt med cementblokke, så de har en stor tyngde og dermed ikke kan rykkes.

Derefter skal murbrokkerne i bunden af den udbrændte bygning fjernes. Man håber, at branden herefter vil være nemmere at slukke.

OVERBLIK: Børsen-branden

Årsag er stadig ukendt efter Børsen-brandBørsbygningen i København har tirsdag været i brand, hvor det ikoniske dragespir blandt andet er kollapset.

Siden tirsdag morgen har den over 400-årige Børsen-bygning stået i brand.

Visse omstændigheder omkring branden er endnu ukendte, men i løbet af dagen har politi og beredskab løbende delt information.

Her er, hvad vi ved, og hvad vi endnu ikke ved:

* Branden opstod tirsdag morgen omkring 7.30. Kort efter klokken otte var det ikoniske spir på bygningen omringet af kraftige flammer.

* Omkring klokken halv ni kollapsede spiret. I perioden efter viste billeder, at røgen og flammerne spredte sig til bygningens del op mod Christiansborg.

* Flere bygninger omkring Børsen blev evakueret tidligere på dagen. Blandt andet Provianthuset og Finansministeriet.

* Ingen er kommet til skade som følge af branden.

* Flere veje omkring Børsen er i løbet af tirsdagen blevet spærret, og politiet frarådede tidligere al unødig udkørsel i indre København af hensyn til trafikale udfordringer. Det er endnu uvist, hvornår afspærringerne fjernes igen.

* Ekstra mandskab er i løbet af dagen blevet tilkaldt for at hjælpe til med slukningsarbejdet og andet som følge her af.

* Forsvaret tilkaldte blandt andet i løbet af formiddagen 40 værnepligtige fra Livgarden til blandt andet at sikre værdigenstande. Også ekstra beredskab blev kaldt til København.

* Meldingen fra Hovedstadens Beredskab lød tirsdag formiddag, at man forventede, at det tog i hvert fald et døgn mere, før beredskabet var færdig på stedet.

* Beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen fra Hovedstadens Beredskab siger omkring middag, at halvdelen af Børsen-bygningen mod havnen er reddet. Den anden halvdel lader man brænde ned.

* Klokken 16 lød det fra beredskabsdirektøren, at branden i Børsen er kommet under kontrol, og efterslukningsarbejdet dermed er i gang.

* Det er fortsat uvist, hvad årsagen til branden er. Politiet vil den næste tid gå i gang med en traditionel efterforskning for at finde frem til årsagen. Brandrådgiver Jens Kastvig siger dog, at bygningen har haft øget risiko for brand på grund af det ombygningsarbejde, der var i gang.

* I løbet af dagen er flere malerier blevet reddet ud af bygningen. Blandt andet det historiske P.S. Krøyer-maleri "Fra Københavns Børs". Det er endnu ikke kortlagt, hvilke værdigenstande der er ødelagt som følge af branden.

* På trods af et ønske fra flere politikere vides det ikke, om bygningen vil blive genopbygget. Overborgmester i København, Sophie Hæstrup Andersen, siger dog, hun vil samle penge ind til at bygge den op igen. Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, siger også, at Børsen skal genopbygges uanset hvad.

Powered by Labrador CMS