Transkønnet skal spjælde med mænd

Det er ikke en krænkelse af transkønnet indsats rettigheder, at hun afsoner på mandeafdeling, afgør landsret

Udgivet Opdateret

Selv om en indsat for otte år siden skiftede juridisk køn fra mand til kvinde, er det ikke en krænkelse af hendes rettigheder, at hun fortsat skal afsone på en mandeafdeling.

Det har Østre Landsret onsdag afgjort i en civil sag, som den transkønnede indsatte har anlagt mod Direktoratet for Kriminalforsorgen samt Herstedvester Fængsel.

Vil visiteres af kvinder

Den 62-årige indsatte skiftede i 2015 juridisk køn fra mand til kvinde. I forbindelse med det kønsskifte har hun ønsket at flytte væk fra mandeafdelingen, hvor hun ifølge advokat Julie Stage føler sig utryg.

Hun ville desuden også have rettens ord for, at hun ikke skal nøgenvisiteres af mænd eller afgive urinprøve under opsyn af mandligt fængselspersonale.

Ikke et brud

Men både by- og landsret er kommet frem til, at selv om den indsattes juridiske køn ganske vist er kvinde, er hun biologisk en mand.

Derfor er det ikke et brud på reglerne, at nøgenvisitationer og urinprøver finder sted med mandligt fængselspersonale. Heller ikke antallet eller karakteren af dem udgør en umenneskelig eller nedværdigende behandling, lyder det.

Sikkerhedsmæssig afvejning

Desuden noterer landsretten, at der ikke er sket en krænkelse af den indsattes ret til privatliv som beskrevet i Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8.

Den indsattes placering på mandeafdelingen skyldes nemlig ikke en manglende retlig anerkendelse af, at den indsatte juridisk set er en kvinde, men derimod fordi der er sket en sikkerhedsmæssig afvejning i sagen, herunder beskyttelse af andres rettigheder og friheder.

Landsretten har derved stadfæstet Københavns Byrets dom fra februar 2022.

Den 62-årige er juridisk set kvinde, men biologisk mand.
Den 62-årige er juridisk set kvinde, men biologisk mand.

JURIDISK KØNSSKIFTET

Hvis du har modtaget sundhedsfaglig hjælp til kønsmodificerende behandling, vælger du selv, om du vil have ændret dit CPR-nummer efterfølgende. Hvis du ønsker det, kan behandlingsstedet sende den påkrævede dokumentation direkte til indenrigsministeriets CPR-kontor med henblik på tildeling af nyt CPR-nummer.

Der stilles dog ikke krav om, at du ønsker eller har modtaget sundhedsfaglig hjælp for at få ændret dit CPR-nummer.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk
Powered by Labrador CMS