Troede civil politibil ville køre om kap

En leaset Porsche skal konfiskeres, efter at der er kørt over 200 kilometer i timen i den, mener anklager

Udgivet Opdateret

Den 1. april 2021 havde en 42-årig mand alt for meget fart på, da han i en leaset bil kørte på Helsingørmotorvejen for at hente pizzaer fra et pizzeria i Gentofte.

212 kilometer i timen har han mindst kørt på motorvejen, hvor det er tilladt at køre 110 kilometer i timen, fremgår det af tiltalen.

Ved Retten i Lyngby fik manden torsdag mulighed for at afgive sin forklaring i sagen.

Havde lånt bilen af ven

Han mødte op i retten sammen med sin forsvarer og var iklædt en mørkeblå jakke samt en lyseblå skjorte.

Til stede var også en forsvarer fra leasingselskabet Breinholt & Co, da anklagemyndigheden går efter at konfiskere bilen med henvisning til en paragraf om vanvidskørsel, der trådte i kraft, dagen inden manden blev stoppet.

Det var ikke den tiltalte mand, der havde leaset bilen - en Porsche 993 - af selskabet. Det var derimod hans ven.

Den tiltalte, der til daglig arbejder med projektledelse, havde også sin teenagedreng med i bilen, da han kørte for stærkt.

'Lagde op til sjov og leg

Da den 42-årige mand skulle forklare, hvorfor han kørte så stærkt, fortalte han, at "den 18-årige" kom op i ham.

Han havde nemlig indtrykket af, at bilen bagved ham "lagde op til sjov og leg" ved at ville køre om kap.

Hvad han ikke vidste var, at den grå BMW stationcar faktisk var en civil politibil.

På en video, der blev vist i retten, kunne det ses, at BMW'en over en distance fulgte efter tiltalte i Porschen på motorvejen.

Ifølge tiltaltes forsvarer skete det på en strækning på omkring 14 kilometer. Undervejs accelererede og bremsede tiltalte flere gange.

Burde have stoppet tidligere

Og ifølge forsvareren burde politiassistenten, der førte den civile politibil, have stoppet den tiltalte tidligere på strækningen, hvor han også kørte for hurtigt, men ikke over 200 kilometer i timen.

Efterfølgende er der foretaget en gennemsnitsmåling, som viser, at han kørte mindst 212 kilometer i timen over den sidste del af strækningen på 1,2 kilometer.

Politiassistenten var torsdag vidne i retten.

Han mener ikke, at det havde været forsvarligt at stoppe bilen med udrykning tidligere på ruten af hensyn til sikkerheden.

En 42-årig mand, der er tiltalt for vanvidskørsel, mener, at politiet opildnede til den hurtige kørsel. Det forklarer han i Retten i Lyngby. (Arkivfoto).
En 42-årig mand, der er tiltalt for vanvidskørsel, mener, at politiet opildnede til den hurtige kørsel. Det forklarer han i Retten i Lyngby. (Arkivfoto).

-Pressede ham ikke

Han benægtede også, at kan skulle have opildnet tiltalte til at køre hurtigt.

- Jeg pressede ham ikke til at køre for stærkt. Jeg forsøgte at bringe ham til standsning i første omgang, sagde han.

Ud over konfiskation af Porschen går anklageren også efter en ubetinget fængselsstraf på 20 dage til tiltalte samt en ubetinget frakendelse af hans kørekort i mindst tre år.

Den tiltalte anslog selv, at han kommer til at betale omkring 500.000 kroner i erstatning, hvis bilen konfiskeres.

Retten afsiger dom den 17. november.

HVAD ER VANVIDSBILISME

Vanvidskørsel defineres som overskridelse af hastighed på mere end 100% ved kørsel med over 100 km/t. Hvis man for eksempel kører 130 km/t et sted, hvor man kun må køre 60 km/t.

Kørsel med en hastighed på 200 km/t og over samt spirituskørsel med en promille på 2,00 betegnes ligeledes som vanvidskørsel.

Derudover er der tale om vanvidsbilisme, hvis man udøver følgende:

Hensynsløs kørsel der skaber farlige situationer for eksempel ved overskridelse af optrukne spærrelinjer i tæt trafik, eller hvis man kører mod færdselsretningen på motorvej.

Og hvis man bevidst forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed. For eksempel ved bevidst at køre mod fodgængere i et fodgængerfelt eller cyklister på en cykelsti.

Powered by Labrador CMS