I højesteret for sodavandstyveri

Kedsomhed fik tre unge mænd til at gå ind i gammel skolebygning. Det kan koste Ricco Rosenberg en plet på straffeattesten og farvel til jobdrømme

Ricco Rosenberg har bitterligt fortrudt, at han gik ind på Skrydstrups tidligere skole. Det kan koste ham jobmuligheder i fremtiden.

Citathistorie: TVSYD

Man siger, at kedsomhed er roden til alt ondt. Det kan den 19-årige Ricco Rosenberg fra Haderslev skrive under på.

Han var 17 år i april 2021, da han og to kammerater gik ind i Skrydstrups tidligere skolebygning, og det har han fortrudt mange gange.

- Vi var tre drenge, der kedede os, og en af de andre havde lånt en bil af sin far. Derfor kørte vi lidt rundt og fandt på nettet frem til, at den gamle skole stod tom. Så vi kørte derhen og fandt en ulåst dør og gik derind, fortæller Ricco Rosenberg.

Torsdag sidder han i Højesteret, godt to år efter sit unge livs formentlig største dumhed. En dumhed, som kan koste ham dyrt i voksenlivet.

Dyr samvittighed

Det var en torsdag ved højlys dag, da de gik indenfor.

- Vi var bare nysgerrige og ville ikke stjæle noget, det var urban exploration (at gå på opdagelse i forladte bymiljøer, red.), og vi var sikre på, at bygningen stod tom. Så fandt vi tre rammer sodavand, som de andre tog med og drak et par stykker. Men de næste par dage fik vi dårlig samvittighed, for det gik op for os, at en forening brugte lokalerne til møder. Så vi stillede dem tilbage. Sammen med to halvanden liters colaer som kompensation for dem, der var drukket, siger Ricco Rosenberg.

De var formentlig ikke blevet opdaget, hvis de ikke havde fået dårlig samvittighed.

De tre kasser indeholdt nemlig små 25 centiliters sodavand, så de to store colaer var ikke til at overse.

Ødelægger jobchancer

Derfor kiggede foreningen på optagelsen fra et overvågningskamera, hvor man kunne se de unge mænd. Hændelsen blev meldt til politiet, og de tre teenagere kom i retten i Sønderborg.

Både der og senere i Vestre Landsret lød dommen på 14 dages betinget fængsel.

- Det er jeg ked af, for jeg frygter, at en grim plet på straffeattesten kan ødelægge mine chancer for uddannelse og job, og det vil betyde, at jeg ikke kan rejse til USA. Det var ulovligt og forkert at gå derind. Det fortrød vi jo også, og jeg gør det selvfølgelig aldrig igen. Men jeg mener, at et rap over fingrene og en bøde vil være en retfærdig dom, siger Ricco Rosenberg.
En dom står typisk på en privat straffeattest i fem år og 10 år hos det offentlige.

Butikstyve får lavere straf

Forsvarsadvokaten Stephan Ravn Berg fører Ricco Rosenbergs sag i Højesteret pro bono - det vil sige uden beregning.

- Det gør jeg, fordi en betinget fængselsdom er urimelig og helt ude af proportioner. Han var under 18 år, han var ustraffet, døren var ulåst, og det var ikke hensigten at stjæle noget. Så jeg går efter, at han bliver straffri eller nøjes med en bøde. Til sammenligning får man typisk en bøde, hvis man stjæler for op mod 7000 kroner i en butik, siger Stephan Ravn Berg.

Nogle mennesker vil kalde det drengestreger. Andre vil mene, at det er en krænkelse at gå ind på et privat område?

- Ja, og begge argumenter er jo rigtige. Derfor er det også rimeligt, at man får en straf, for man må ikke trænge ind på andres ejendom. Men en bøde er rigeligt, for han har jo lært lektien, siger Stephan Ravn Berg.

Vil være advokat

Det understreger sagens hovedperson også selv. Han læser HF og vil gerne læse videre, når han er færdig til sommer, men mange arbejdsgivere beder om at se ansøgernes straffeattester.

- Min fremtid bliver lidt ødelagt, hvis jeg skal have den plet på straffeattesten. Jeg vil gerne være forsvarsadvokat, og ja, jeg kan godt se ironien… Men jeg har altid syntes, at retssager og spørgsmål om retfærdighed er spændende, siger Ricco Rosenberg.
Rigsadvokaten er anklager i sagen og vil ikke udtale sig, før der er faldet en dom. I byretten og landsretten lagde anklagerne vægt på, at de unge mænd gjorde det i forening. Og at der er stadig er tale om indbrudstyveri, selv om sodavandene blev stillet tilbage.

Powered by Labrador CMS