Vender sig mod Harry

Forsonende udtalelser fra prins Harry gør ikke indtryk på briter, fordi de kommer samtidig med omstridt bog

Udgivet Opdateret

Prins Harry udtalelser i tv-interviews om, at han ikke anså det for racistisk, da et medlem af den britiske kongefamilie flere gange spurgte nærmere ind til hans ufødte barns hudfarve, opfattes af den britiske presse som et bizart fredsudspil.

Kommentatorer siger, at udtalelserne ikke har nogen betydning, da de kommer alt for sent, samtidig med udgivelsen af prinsens stærkt omdiskuterede bog "Spare".

Belaster forholdet

Bogen belaster prinsens forhold til den kongelige familie yderligere. Den udkommer tirsdag og kommer på dansk til at hedde "Reserven".

Næsten to ud af tre briter er ikke positivt stemt over for prinsen. Ifølge nyhedsbureauet AFP har 64 procent et negativt indtryk af prins Harry, viser en ny meningsmåling fra YouGov. Det er en forøgelse fra 59 procent i maj.

Mindre populær

Meningsmålingen afspejler, at Harry blandt andet har mistet popularitet ved at fremsætte en række påstande om sin familie. For eksempel skriver han i bogen, at hans bror, prins William, gik fysisk til angreb på ham, ligesom han skriver, at det skulle være William, der rådede ham til gå til fest klædt ud som nazist.

64 procent har ifølge en meningsmåling fra YouGov et negativt indtryk af prins Harry, der er hertug af Sussex. Målingen er foretaget op til udgivelsen af prinsens stærkt omstridte bog 'Spare'.
64 procent har ifølge en meningsmåling fra YouGov et negativt indtryk af prins Harry, der er hertug af Sussex. Målingen er foretaget op til udgivelsen af prinsens stærkt omstridte bog "Spare".

I sin bog skriver Harry også, hvordan han dræbte 25 Taliban-krigere, da han gjorde tjeneste i Afghanistan, hvordan han tog kokain og psykedeliske stoffer, ligesom han i detaljer fortæller om sin seksuelle debut.

I tv-interviews i weekenden udtalte Harry, at han ikke er i jævnlig kontakt med sin bror. Han kaldte dronning Camilla for en "kæltring", og han kritiserede familiens reaktioner ved dronning Elizabeths dødsfald i september.

Dræbte 25

I Afghanistan anklager Taliban prins Harry for krigsforbrydelse med henvisning til hans udtalelser om, at han som soldat dræbte 25 mennesker i landet. Harry gjorde tjeneste i det britiske forsvar i ti år og tilbragte to perioder ved fronten i Afghanistan.

I sin bog beskriver han, at han dræbte de 25, "som man fjerner skakbrikker fra et bræt".

- Mit tal var 25. Det var ikke noget, som fyldte mig med tilfredsstillelse, men jeg skammede mig heller ikke over det, skriver han.

Kritiseres af militæret

Prins Harry kritiseres også af britiske militærfolk for de afsløringer, han er kommet med i bogen. Tidligere oberst Tim Collins siger til Forces News, at Harry med sine udtalelser har vendt det britiske forsvar ryggen.

- Det er ikke sådan man opfører sig i militæret. Det er ikke sådan vi tænker, siger Collins.

Prins Harry

Prins Henry, hertug af Sussex, er kendt som prins Harry (Henry Charles Albert David; født 15. september 1984) og er en britisk prins.

Han er yngste søn af prins Charles af Wales og prinsesse Diana af Wales og barnebarn til Elizabeth 2. af Storbritannien.

Han er nummer seks i arvefølgen til den britiske trone, der via personalunionen Commonwealth ud over Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland regerer over 15 lande og oversøiske territorier.

Som kongelig har Prins Henry intet efternavn; men Mountbatten-Windsor anvendes undertiden.

Prins Harry er gift med Meghan, hertuginde af Sussex, med hvem han har sønnen Archie, og datteren Lilibet.

8. januar 2020 meddelte Harry og Meghan at de trådte tilbage som seniormedlemmer af det britiske kongehus.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS