Flere rasende: Aflyser dansk koncert

Rådmand i Aarhus ville have koncert med Vladimirs Putins russiske operaveninde aflyst, skrev medie

Russisk operasanger aflyser planlagt koncert i Danmark
Udgivet Opdateret

Den verdensberømte russiske operasanger Anna Netrebko, der fredag aften skulle have optrådt i Musikhuset i Aarhus, har aflyst sin koncert.

Det oplyser Musikhuset i en pressemeddelelse.

- På grund af den nuværende situation (i Ukraine, red.) besluttede vi at aflyse koncerten i aften. Det er meget triste dage, og vi er dybt bekymrede for alle involverede menneskers velbefindende, lyder det i en udtalelse fra operasangeren.

Hun henviser til konflikten mellem Rusland og Ukraine, der udspiller sig i øjeblikket. Natten til torsdag invaderede Rusland den ukrainske nabo, og der har siden været krigslignende tilstande i landet.

Aflysningen kommer, få timer efter at koncerten først mødte kritik fra rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad (R), der ville have den aflyst.

Ifølge TV 2 Østjylland er Anna Netrebko ven af den russiske præsident, Vladimir Putin, som hun i flere sammenhænge offentligt bakket op om. Det har været medvirkende til kritikken.

Rabih Azad-Ahmad skrev til både udenrigsministeren og kulturministeren for at få udvidet sanktionsmulighederne og dermed få chancen for at aflyse operakoncerten fredag aften.

- Situationen i Ukraine er historisk og kræver, at vi står sammen om at sige fra. Normalt er jeg fortaler for, at man holder kultur og politik adskilt, men der er intet normalt i det russiske overgreb, og derfor bør vi sætte ind, hvor vi kan.

- Hvis UEFA (Det Europæiske Fodboldforbund, red.) kan flytte Champions League-finalen, bør vi også kunne aflyse forestillinger i Musikhuset, lød det fra rådmanden i en pressemeddelelse.

Operasangen er dog kommet ham i forkøbet fredag aften.

OVERSIGT OVER SANKTIONER

EU's 27 medlemslande varslede tirsdag en række sanktioner mod Rusland. Det sker som svar på Ruslands anerkendelse af to udbryderrepublikker - Donetsk og Luhansk - i det østlige Ukraine.

EU indførte en række sanktioner mod Rusland efter annekteringen af Krimhalvøen i 2014. Nu kommer nye sanktioner oven på de allerede eksisterende EU-sanktioner.

Læs mere om EU's sanktioner mod Rusland her:

* Sanktioner mod enkeltpersoner og virksomheder.

Med den seneste sanktionspakke udvider EU listen af individuelle personer og enheder, som er ramt af sanktioner. Enheder kan eksempelvis være virksomheder.

Blandt de nye på listen er 27 individuelle personer eller enheder.

Blandt dem er medlemmer af den russiske regering og militæret samt personer, som ifølge EU har ført an i en "misinformationskrig" mod Ukraine.

Det gælder også personer fra præsident Vladimir Putins inderkreds, heriblandt den russiske forsvarsminister, Segej Shoigu, og Putins stabschef, Anton Vaino.

Også alle 351 medlemmer af det russiske parlament, Statsdumaen, underlægges sanktioner. Det sker, fordi parlamentet har stemt for at anerkende Donetsk og Luhansk som selvstændige.

Sanktionerne betyder, at de har fået indefrosset deres aktiver i EU. Og så må de ikke rejse ind i unionen.

Med de nye sanktioner er i alt 555 personer og 52 enheder, som EU anser for afgørende i konflikten om Ukraine siden 2014, ramt af sanktioner.

* Økonomiske sanktioner.

Nogle virksomheder og banker har begrænset adgang til EU's kapitalmarkeder. Det kan eksempelvis være aktier og obligationer.

Der må ikke importeres ellers eksporteres våben eller varer, der kan bruges af militæret.

Adgangen til teknologier, der kan bruges til produktion og boring af olie, skal begrænses.

* Sanktioner mod erhvervsaktiviteter på Krim, byen Sebastopol, Donetsk og Luhansk.

Der er forbud mod at importere varer fra området. Man må ikke eksportere visse varer og teknologier. Og så er der forbud mod turistydelser i området.

* Restriktioner mod økonomisk samarbejde mellem Rusland og EU.

Rusland kan ikke få nye lån fra Den Europæiske Investeringsbank eller Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling.

* Diplomatiske sanktioner.

Der bliver ikke afholdt regelmæssige møder mellem EU og Rusland.

Rusland bliver ikke længere inviteret til topmøder mellem G8-landene.

Kilde: Det Europæiske Råd, The New York Times.
Powered by Labrador CMS