10 millioner smugler-cigaretter beslaglagt

Foto: Skat.
Udgivet Opdateret

En 40 fods container fyldt med t-shirts viste sig i virkeligheden at indeholde knap 10 millioner cigaretter. SKAT har beslaglagt de illegale cigaretter, der kom med skib fra Asien.

SKATs risikovurderinger og oplysninger fra udlandet førte torsdag i sidste uge til, at en 40 fods container, der var anløbet til Aarhus Havn fra Asien, blev udtaget til nærmere kontrol. Ifølge toldpapirerne skulle containeren indeholde t-shirts. En tur gennem SKATs mobile container scanner viste dog et andet resultat.

– De scanningsbilleder, vi havde taget af containeren, viste tydeligt, at der ikke var t-shirts i containeren, siger Lone Byg, der er funktionsleder i SKAT og daglig leder af tolden på Århus Havn.

SKATs narkohund Lana, der af SKAT er ved at blive uddannet som tobakshund, blev derefter sat til at snuse til containeren.

– Hunden reagerede med det samme på containeren. Derfor blev containeren åbnet, og i stedet for t-shirts fandt vi mere præcist 9.999.000 cigaretter, fortæller Lone Byg.

Afgiften af de 9.999.000 cigaretter skønnes at udgøre omkring 18 millioner kroner, hvis de skulle sælges i Danmark. Dertil kommer eventuelle bøder. SKAT undersøger nu sagen i nærmere samarbejde med politiet.

Effektiv overvågning

Det store fund af cigaretter og to andre store fund omkring årsskiftet på hendholdsvis over fem millioner cigaretter og otte millioner cigaretter er resultatet af SKATs systematiske overvågning på toldområdet og et tæt samarbejde om toldkontrollen i EU.

– Vores toldkontrol bygger på intelligente risikovurderinger og en døgnovervågning. Når vi har så stor fokus på blandt andet cigaretter, så skyldes det, at det ofte ikke kun er afgifter, der snydes med. Der kan også være tale om cigaretter, som ikke er produceret efter reglerne eller kopicigaretter, som kan være ekstra sundhedsskadelige, forklarer Preben Buchholtz, der er underdirektør i SKAT.

Powered by Labrador CMS