12.000 kroner ekstra til disse danskere

Selvstændige står til at blive omfattet af barselsfond, der giver dem flere penge, når de går på barsel.

Erhvervsorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder, kalder aftale om barsel for selvstændige for en stor sejr for ligestillingen. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Når selvstændige i fremtiden går på barsel, vil de kunne få en markant højere løn, mens de er væk fra deres virksomhed.

Det er resultatet af en aftale mellem regeringen, De Radikale, SF og Enhedslisten.

Det var en del af sidste års aftale om finansloven. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Partierne er enige om, at selvstændige fremover bliver omfattet af barselsordningen barsel.dk på linje med private virksomheder.

Det betyder, at selvstændige ud over barselsdagpenge – der er på cirka 19.000 kroner om måneden – fremover kan få omkring 12.000 kroner yderligere – altså 31.000 kroner i alt.

For at få det fulde beløb kræver det, at man tjener mindst 31.000 kroner om måneden som selvstændig.

Ordningen er finansieret ved, at de selvstændige selv indbetaler til barsel.dk.

En stor sejr

Hos erhvervsorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder – herunder mange frisører – kalder man aftalen en stor sejr for ligestillingen.

– Det er vigtigt, at vi får udlignet det rettighedsgab, der er mellem lønmodtagere og selvstændige, siger politisk chefkonsulent Alexander Nepper.

– For mange især mindre selvstændige kan en graviditet være et hårdt økonomisk smæk, og det er ikke rimeligt, at der skal være den forskel, siger han.

Alexander Nepper vurderer, at aftalen vil gøre, at flere kvinder springer ud som selvstændige – også tidligere end i dag.

– For eksempel er det for mange frisører sådan, at man arbejder i en salon, indtil man har fået de børn, man vil have, og så starter man bagefter sin egen salon.

– Nu behøves man ikke længere vælge mellem at stifte virksomhed og stifte familie. Nu er der en økonomisk sikkerhed, så man kan gøre begge dele på samme tid, siger Alexander Nepper.

Sikrer bedre ligestilling

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener, at aftalen sikrer bedre ligestilling og bedre vilkår selvstændige kvinder.

– Helt grundlæggende ved vi, at det er et problem for selvstændige – især kvinder – at planlægge graviditet og barsel, hvis man er afhængig af sin indtægt.

– Derfor vil en solidarisk barselsordning være en god løsning for rigtige mange, siger han.

Forslaget skal nu sendes i høring. Det forventes at blive fremsat i Folketinget i november og træde i kraft fra januar 2021.

Powered by Labrador CMS