13000 kontroller: Sliksvindel for halv milliard

I 6.400 tilfælde har Skattestyrelsen fundet snyd.

Bland selv-slik er populært, men det er ikke altid, at slikket koster, hvad det burde. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Hvem drømmer ikke om at sidde med en slikskål solidt plantet i skøddet, når klokken rammer 20.00 på en fredag aften.

Artiklen fortsætter under videoen.

For mange børnefamilier landet over er fredag i hvert fald lig med ugens slikdag, hvor man kan sidde og hygge – og mange andre danskere har egentlig taget den hyggelige tradition til sig, men slik er også iskolde kontanter og en kynisk verden, viser det sig.

Skattestyrelsen har nemlig foretaget 13.000 kontroller siden 2013 hos slikforhandlere og den årelange målrettede indsats har vist sig at give et nettoprovenu på 495 millioner kroner.

De mange penge er kommet, da Skattestyrelsen har kæmpet mod illegal indførself af punktafgiftspligtige varer, som kan være for eksempel slik, vin, tobak og chokolade. Samlet set har Skattestyrelsen fra 2013-2018 udsendt regninger for manglende betaling af punktafgifter på i alt 495 millioner kr.

– Der er tale om nogle varetyper, hvor vi oplever, at man forsøger at fifle med afgiftsbeta-lingen. Derfor gennemfører vi hvert år flere tusind målrettede kontroller rettet mod punktafgiftspligtige varer. Det er i alle ender af skalaen, vi ser det her – fra simpelt garage-salg og småbeløb til forsøg på mere organiseret snyd og svindel, siger Thomas Hjortenberg, der er erhvervsskattedirektør i Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Skattestyrelsens kontrol med illegal indførsel af punktafgiftspligtige varer foretages blandt andet for at afdække sort økonomi og sikre et korrekt skatteprovenu ved at mindske salget af illegale varer i danske butikker og kiosker.

Kiosker i søgelyset

I seks år har styrelsen altså foretaget 13.000 kontroller, hvor forskellige varer hver gang er blevet undersøgt. Men hvad mere interessant er måske, hvor mange af de 13.000 kontroller, der egentlig har kastet et resultat af sig – og her er det skræmmende svar, at det er sket i 6.400 af tilfældene.

– Det er vigtigt, at vi er til stede der, hvor der handles. Derfor kontrollerer vi både i butikker, kiosker og i grossistleddet. Ved at rette en større del af kontroller mod importører og grossister, har vi mulighed for at forhindre, at illegalt indførte chokolade- og sukkervarer bliver spredt videre ud i detailhandlen, siger Thomas Hjortenberg.

Ved kontrollerne bliver der tjekket om den korrekte afgift er blevet betalt, samt hvilken kategori af varer, der eventuelt er snydt med. Herudover bliver pantmærkningen også tjekket.

Kontrollerne er blevet lavet i samarbejde med Fødevarerstyrelsen og politiet i hele landet.

Powered by Labrador CMS