135.000 boliger risikerer oversvømmelse

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har undersøgt, hvor mange bygninger der i fremtiden er i fare for at blive oversvømmet

I det værste scenarie kan 135.000 boliger være i fare for oversvømmelse.
I det værste scenarie kan 135.000 boliger være i fare for oversvømmelse.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Kristeligt Dagblad

Da stormen Ingolf nåede Danmark i 2017, var den østjyske kystby Juelsminde et af de steder, der for alvor mærkede konsekvenserne.

Borgerne blev bedt om at holde sig fra havnen, et plastikdige blev rullet ud, og sommerhusejerne måtte hente sandsække, så de kunne holde vandet væk fra deres huse.

”Det viste bare, at vi kan risikere at stå i en situation, hvor vandet faktisk oversvømmer boligerne,” siger Per Nørmark, som er konsulent i Hedensted Kommune, til Kristeligt Dagblad.

Storme som Ingolf er ifølge eksperter kun en forsmag på, hvad klimaforandringerne kan betyde, og danskerne skal generelt forberede sig på, at vandet kommer tættere og tættere på.

I et forskningsprojekt har forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) undersøgt, hvor mange bygninger der er i fare for at blive oversvømmet ud fra fire potentielle scenarier.

Op mod 135.000 boliger

I det mildeste scenarie risikerer 51.367 huse, lejlighedsbygninger og sommerhuse at blive oversvømmet på grund af havvandstigninger i perioden 2041-2070, mens det mest ekstreme scenarie, målt i forhold til reduktionen i CO2-udledning, forudser, at 135.098 bygninger berøres.

”Oversvømmelser har altid været her. Der kommer bare flere af dem, og de bliver med sikkerhed større. Ekstremerne bliver mere ekstreme, så tørre perioder bliver tørrere og længerevarende, og våde perioder bliver vådere. Havspejlet stiger, højt grundvand vil blive et stigende problem, vandløb går over sine bredder, og intens nedbør kan oversvømme bymiljøer,” siger Morten Andreas Dahl Larsen, som er en af forfatterne bag rapporten og seniorforsker på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Powered by Labrador CMS