17 millioner kroner til opbevaring af lort: Sådan vil forskere redde danskere

Aarhus Universitets Hospital og Danmarks Tekniske Universitet, DTU, har modtaget 17 millioner kroner fra Innovationsfonden til et lorteprojekt - der kan redde menneskeliv.

Bakterien Clostridium difficile rammer 4000 danskere årligt – og er meget farlig. (Foto: Shutterstock)
Udgivet Opdateret

Nu skal der bogstaveligt talt styr på lortet.

I Danmark har vi et meget velfungerende system med en blodbank, hvor blod fra donorer opbevares og kategoriseres, så det kan bruges til at redde liv, når det er nødvendigt.

Og nogenlunde det samme skal nu ske med vores afføring – Et forskningsprojekt fra Aarhus Universitets Hospital og Danmarks Tekniske Unviversitet, DTU, har nemlig fået bevilliget 17 millioner kroner fra Innovationsfonden til at lave en fæcesbank. Det skriver Aarhus Universitet.

Og baggrunden bag den nye lorte-bank er såmænd ganske alvorlig. For 4000 danskere rammes årligt af den alvorlige bakterie Clostridium difficile, som behandles mest effektivt med en fæcestransplantation.

Aarhus Universitet skriver, at omkring en tredjedel bliver raske med antibiotika, mens hele ni ud af ti patienter bliver raske af en enkelt fæcestransplantation. Rent praktisk går en fæcestransplantation ud på at overføre afføring fra en rask donor til tarmen hos en patient, skriver universitetet.

Blodbanken er forbilledet for lortebanken

Den alvorlige Clostridium difficile-bakterie er normalt svær at komme af med, fordi den kan overleve selv i klinisk rene hospitalsmiljøer, fordi den laver sporer, der kan tåle udtørring og alkohol.

Hos de smittede patienter gør den skade på tarmen, og forårsager en diarré-tilstand, der kan udvikle sig livstruende. Ifølge Aarhus Universitet er bakterien en af de farligste for mennesker, der findes.

Derfor glæder de nye forskningsmidler overlæge Christian Lodberg Hvas fra Aarhus Universitetshospital.

Han forklarer, at projektet både skal gøre det lettere at finde den afføring, der skal bruges til behandling – og gøre selve behandling mere smertefri:

– Ideen er at bruge de mangeårige erfaringer fra Blodbanken til at standardisere udvælgelse og screening af fæcesdonorer og ad den vej opbygge en fæcesbank, der er lige så sikker som en blodbank. Samtidig skal projektet bidrage til udvikling af frysetørret donorafføring på kapselform, der skal supplere det, vi typisk gør i dag, nemlig at give fæcestransplantation gennem en kikkert eller sonde, som er indført i tarmen, forklarer Christian Lodberg Hvas i en pressemeddelelse.

Powered by Labrador CMS