18-årig opfinder BH der kan opdage kræft

Det lyder næsten som noget fra en science fiction film, men den er god nok.

Den 18-årige blev inspireret af sin mors kamp mod brystkræft.Foto: Twitter
Foto: Twitter

Udgivet Opdateret

En 18-årig elev fra Mexico har opfundet en BH, der kan hjælpe med at opdage kræft i de tidlige stadier. Det har givet ham førstepladsen på en messe for unge entreprenører.

Julian Rios Cantu siger, han blev inspireret af sin mors kamp mod brystkræft, der kostede hende begge bryster. Det skriver Independent.

Står bag eget tech firma

BH’en, der bliver kaldt EVA, er blevet udviklet sammen med tre af Cantus venner igennem den 18-åriges firma Higia Technologies. Den er hovedsagelig blevet lavet til kvinder, der er genetisk udsatte for brystkræft. Men hvordan virker den?

I den sidder 200 biosensorer, som BH’en bruger til at kortlægge brysternes overflade. Den kan opdage ændringer i brysternes temperatur, form eller vægt.

– Hvorfor en BH? Fordi den sørger for, at brysterne sidder på samme måde, når man måler på dem. Man behøver ikke bruge den mere end en time om ugen, fortæller den 18-årige.

Vinder 172.000 kroner

Cantu fortæller, at sensorerne kan bestemme hvor meget varme brysterne udleder på forskellige steder. Nogle gange indikerer varme, at mere blod strømmer til området. Det indikerer, at blodlegemerne angriber noget – typisk en form for kræft.

– EVA er et netværk af biosensorer, der dækker kvindens bryst, tager dataen om temperaturen, analyserer den og sender informationerne til et program eller en computer, fortæller Cantu og fortsætter:

– Ligeså snart noget ikke er som det skal være, eller der er en svulst, strømmer mere blod til området og temperaturen stiger.

Cantu slog 13 andre unge entreprenører fra hele verden og tog en præmie med hjem på svimlende 172.000 kroner.

Powered by Labrador CMS