22-årig mand erkender brandstiftelse i sag der kostede 24-årig livet

Formålet var at få fingre i 75.000 kroner.

Udgivet Opdateret

En 22-årig mand er tiltalt for brandstiftelse og uagtsomt manddrab under særligt skærpede omstændigheder, efter at en 24-årig mand døde i forbindelse med en skibsulykke 14. oktober 2017.

Newsbreak.dk har fået aktindsigt i anklageskriftet mod den 22-årige mand. Sagen kører som nævningesag ved Retten i Hillerød i disse dage, hvor den 22-årige i øvrigt er tiltalt for en række andre forhold også, men det er ubestridt tiltalen om brandstiftelse, der er den mest tungtvejende.

Straffelovens paragraf 180+181

§ 180. Sætter nogen ild til egen eller fremmed ejendom under sådanne omstændigheder, at han indser, at andres liv derved udsættes for overhængende fare, eller det sker med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom eller til at befordre oprør, plyndring eller anden sådan forstyrrelse af samfundsordenen, straffes han med fængsel indtil på livstid.

§ 181. Forvolder nogen ellers ildebrand på fremmed ejendom, straffes han med fængsel indtil 6 år.

Stk. 2. På samme måde straffes den, der med forsæt til at besvige brandforsikringen eller krænke panthaveres rettigheder eller med lignende retsstridigt forsæt forvolder ildebrand på egen ejendom eller på andens ejendom med ejerens samtykke.

Stk. 3. Straffen kan stige til fængsel i 10 år, hvis der foreligger særligt skærpende omstændigheder.

Kilde: Retsinformation.

Det er den, fordi man ved at blive sigtet efter den strenge del af brandstiftelsesparagraffen i straffeloven i værste fald står til fængsel på livstid, hvis man bliver kendt skyldig.

Ifølge anklageskriftet sejlede den 22-årige mand et sejlskib ud i Roskilde Fjord. Han satte ild til skibet ved at hælde benzin ud over motoren og ved at antænde et stykke stof, der var gennemvædet af benzin. Stofstykket blev, ifølge anklageskriftet, smidt på motoren, der eksploderede.

Den 24-årige mand var på dette tidspunkt iført en redningsvest, der ikke virkede, og han sprang over bord i syv meter dybt vand, uden at kunne svømme. Ifølge anklageskriftet druknede han i det 10 grader kolde vand.

Fundet to uger senere

Liget af den 24-årige blev fundet 14 dage efter ulykken. Newsbreak.dk omtalte fundet af den afdøde, og vi har fulgt sagen løbende i tiden efter, ulykken blev offentligheden bekendt.

Foruden tiltalen om brandstiftelse, er den 22-årige mand tiltalt for uagtsomt manddrab efter særligt skærpede omstændigheder og for at sætte ild til skibet for at få udbetalt forsikringspenge for det.

Sn.dk dækker sagen fra retten og kunne 4. april fortælle, at den 22-årige har erkendt et af de centrale punkter i anklageskriftet. Sn.dk skriver at den tiltalte erkender brandstiftelse.

Nægter alvorlig detalje

Han indrømmer, at han stak ild til båden, fordi han ville have 75.000 kroner udbetalt i forsikringspenge, og ifølge ham var det meningen, at ham og den 24-årige skulle dele beløbet mellem sig. De sprang begge over bord, da båden brød i brand, men det var kun den 22-årige, der overlevede. Den 22-årige nægter dog, at han havde forudset, at vennen ikke ville overleve.

Der falder efter al sandsynlighed dom i sagen senere i april.

Powered by Labrador CMS