370.000 lønmodtagere lider af stress

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Alt for mange ude på det danske arbejdsmarked lider af stress.

Omkring 370.000 lønmodtagere føler sig ofte eller hele tiden stressede, viser beregninger lavet på baggrund af en ny opgørelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og tal fra Danmarks Statistik.

LO og FTF frygter, at endnu flere lønmodtagere kommer til at betale med deres helbred, hvis ikke vi sikrer et ordentligt arbejdsmiljø. Samtidig opfordrer de to hovedorganisationer, der tilsammen repræsenterer 1,5 millioner lønmodtagere, politikerne til at forholde sig til det høje antal stressramte.

»Vi skal tage det meget alvorligt, når 370.000 lønmodtagere er stressede, fordi det er et fingerpeg om, at vi har et problem, som kan vokse sig vældig stort, hvis vi ikke ledelsesmæssigt forholder os aktivt til, hvordan vi kan sikre et arbejdsmiljø, så folk ikke bliver udstødt af arbejdsmarkedet,« siger formand for FTF Bente Sorgenfrey.

LO og FTF foreslår blandt andet, at man uddanner ledere i psykisk arbejdsmiljø. Forslaget er ét af i alt fire konkrete forslag om arbejdsmiljø, som de to hovedorganisationer har fremlagt i deres fælles valgoplæg, »Sammen skaber vi værdi«.

Samtidig ønsker de at oprette et rådgivningssystem, hvor arbejdspladser kan hente hjælp og rådgivning.

»I dag bruger de fleste arbejdspladser kun professionel hjælp til at løse problemer, når de har fået en række påbud. Det vil sige, at rådgivningen fungerer som en slags brandslukning. Med vores model forebygger vi i stedet for at lappe,« siger næstformand for LO Lizette Risgaard.

Yderligere vil de to hovedorganisationer belønne de arbejdspladser, som gør det godt, og straffe dem, der har et dårligt arbejdsmiljø, ligesom organisationerne ønsker et synligt og effektivt arbejdstilsyn.

Og det kan godt betale sig for politikerne at rette deres opmærksomhed mod arbejdsmiljøet, for her er store summer at spare for samfundet, påpeger LO og FTF.

Ifølge de to organisationer koster dårligt arbejdsmiljø i dag samfundet 60-80 milliarder kroner om året i blandt andet sygedagpenge og tabt arbejdsfortjeneste.

Powered by Labrador CMS