3F: Ledige skal ikke betale for et nyt dagpengesystem

Foto: Elo Christoffersen.
Udgivet Opdateret

Lavere dagpengesats er ikke vejen frem, og politikerne står derfor med en stor opgave, når Dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem.

Det er meldingen fra Eva Obdrup, forretningsfører i fagforeningen 3F, hvor man tager afstand fra ethvert forslag om at skære i ydelsen til dagpengemodtagerne.

»Jo mere man skruer på satserne og udhuler forskellen mellem løn og dagpenge, jo mindre attraktivt bliver det at lade sig forsikre mod arbejdsløshed, og det kan godt bekymre mig,« siger hun.

Politikerne indleder først forhandlingerne om en ny dagpengereform, når Dagpengekommissionen, der blev nedsat af SR-regeringen, kommer med sine anbefalinger til, hvordan systemet kan nytænkes. Det skal kommissionen gøre inden Folketingets åbning til oktober, men onsdag kan Politiken bringe en del af kommissionens rapport.

Her lyder konklusionen, at dagpengesatsen skal sættes ned, uanset hvordan det nye system skrues sammen, så man eksempelvis kan finansiere en længere dagpengeperiode eller en kortere optjeningsperiode. Kommissionen har nemlig fået i opdrag, at dens forslag ikke må øge omkostningerne til dagpenge.

Men det er bestemt ikke den dagpengemodel, man ønsker sig hos 3F.

»Det er jo ikke vores kop te, at man går ind og gør noget voldsomt og drastisk ved ydelsesniveauet, så det i endnu højere grad bliver de ledige, der kommer til at betale prisen for at få rettet op på dagpengesystemet,« siger Eva Obdrup.

»Så når kommissionen kommer med sit arbejde, skal politikerne finde ud af, hvem der skal betale for, at vi kan få rettet op og igen få et trygt og godt dagpengesystem,« siger hun.

Eva Obdrup lægger ikke skjul på, at hun mener, at man bør tilføre området flere penge, men hun ser frem til fremlæggelsen af den endelige rapport.

»Jeg vil selvfølgelig være ked af, hvis de kommer med anbefalinger, som er væsentlig ringere end det system, vi har i dag,« siger hun.

»Men lad dem komme med rapporten, og lad politikerne vise deres værd og sørge for at få skabt et trygt og attraktivt dagpengesystem, hvor man sikrer, at færre falder ud, og at det samtidig er attraktivt at tage det arbejde, man kan få,« siger forretningsføreren.

Powered by Labrador CMS