3F trækker støtten til rød blok

Fagforeningen 3F trækker i den kommende valgkamp støtten til de røde partier og prioriterer i stedet deres egen dagsorden. Foto: LARS KRABBE/POLFOTO
Udgivet Opdateret

Fagforbundet 3F er skuffet over regeringen og vil sætte sin egen dagsorden med en kampagne i valgkampen.

Landets største fagforbund, 3F, sætter nu en stopper for støtten til venstre side i folketingssalen – herunder de traditionelle allierede i Socialdemokraterne.

I skuffelse over den nuværende regerings resultater vil 3F i den kommende valgkamp føre kampagne for sine medlemmers synspunkter – uafhængig af de politiske partier, siger forbundsformand Per Christensen.

Det skriver Politiken lørdag.

– Der er tale om et paradigmeskifte, hvor vi sætter vores egen dagsorden. Og så må de partier, der synes, den er interessant, støtte op. Mange af dem, der har siddet i stolen før mig, havde en idé om, at man skal støtte nogle bestemte partier, fordi de var bedst til at varetage vores medlemmers interesser.

– Det har uden tvivl været rigtigt dengang, men vi lever altså nu i en tid, hvor der er langt større politisk pluralisme end nogensinde før, siger Per Christensen til Politiken.

I interviewet med Politiken sender 3F-formanden en salve af sted mod regeringen, som ifølge hans medlemmer ikke har leveret varen:

– Det er jeg som deres formand nødt til at tage seriøst. Jeg vil ikke løbe i bagen på et parti og deres holdninger og attituder, siger han til Politiken. 3F har 320.000 medlemmer.

3F har som samlet forbund i mange år undladt at give direkte, økonomisk støtte til politiske partier. Men i sidste valgkamp i 2011 skabte 3F overskrifter med den såkaldte “Skævt”-kampagne, der var direkte rettet imod VK-regeringens – ifølge 3F – asociale politik.

Meldingen fra Per Christensen forhindrer ikke, at lokale 3F-afdelinger kan støtte partier efter eget ønske. Alligevel er der ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet tale om en opsigtvækkende melding.

– Det er historisk. Økonomisk har det ikke den store betydning, men det er et markant politisk signal. Det vil svække rød blok. Og i blå blok vil man uden tvivl fryde sig, siger Flemming Ibsen til Politiken.

Ifølge 3F’s hjemmeside, besluttede 3F’s hovedbestyrelse i 2007 ikke at yde central økonomisk partistøtte til folketingsvalget. Samtidig kunne medlemmer, der ikke ønskede at betale til politiske eller partipolitiske formål via deres kontingent melde fra.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS