65 procent af danske forældre deler denne opfattelse

Spørger man Rådet for Sikker Trafik, kan forældrene selv være med til at ændre på opfattelsen.

Landets politikredse kommer til at have særligt fokus på trafiksikkerheden op til skolestart. Genrefoto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

10. august er første skoledag for rigtig mange børn landet over, og for børnenes forældre betyder det, at de nu kan gå og være bekymrede over, om deres unger kommer uskadte i skole.

Rådet for Sikker Trafik skriver i en pressemeddelelse, at 65% af adspurgte forældre mener, at der er trafikkaos på vejene omkring deres barns skole.

Du kan længere nede i denne artikel læse mere om, hvad det er, der gør forældrene bekymrede, og noget tyder i øvrigt på, at det ikke kun er forældrene, der er opmærksomme på, at alting godt kan blive lidt hektisk på en skolevej.

Newsbreak.dk kunne den 10. august fortælle, at politiet landet over har sat gang i en ugelang kampagne ved de danske skoler, hvor betjente vil holde øje med, hvor hurtigt der bliver kørt, om alle bruger sele, om skolepatruljerne får arbejdsro, og om de voksne opfører sig ordentligt, når de afleverer deres børn.

– Det er vigtigt at køre hensynsfuldt på skolevejene. Hvert år stopper vi desværre alt for mange bilister, der kører for stærkt, som har glemt at bruge sele på dem selv og deres barn eller som undlader at respektere diverse forbudsskilte ved skolerne, har Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, sagt i en pressemeddelelse.

Børn skal kunne færdes trygt i trafikken

Op til skolestart har Epinion spurgt 364 forældre med børn i alderen 5-12 år om, hvad de mener om trafiksituationen på de danske skoleveje, og status virker her til at være, at politiets tilstedeværelse er velkommen. Også landets transportminister er opmærksom på, at det hele godt kan gå lidt for stærkt, når børnene skal afleveres til skolestart, og politiet før derfor politisk følgeskab i den kommende tid.

– Når børn færdes i trafikken, skal det være trygt og sikkert. Derfor er det vigtigt, at man tænker over sin adfærd, når man kører på skolevejene eller skal køre sine børn i skole, så man ikke selv er med til at skabe trafikkaos på skolevejene, siger transportminister Benny Engelbrecht i pressemedelelsen fra Rådet for Sikker Trafik, der i forbindelse med skolestart deltager i politiets kontroller på skolevejene i Sønderborg og København.

Børn på vej

Fra den 10. august og måneden ud gennemfører Rådet for Sikker Trafik, trygfonden og 95 kommuner desuden den landsdækkende skolestartskampagne “Børn på vej”, der også skal minde trafikanterne om, at man skal køre forsigtigt på en skolevej. Rådet for Sikker Trafik oplyser, at politiet i august måned 2019 sigtede knap 6200 bilister for at køre for stærkt på netop skoleveje.

En del af problemet er faktisk forældrene selv, og problemet i sig selv er dermed selvforstærkende. Fordi forældre er bekymrede for børnenes sikkerhed, vælger alt for mange at køre børnene i skole i bil, istedet for at lade dem gå eller cykle.

– Hvis flere og flere kører deres børn i skole, så vil der blive endnu mere trafikkaos på skolevejene, og så har vi for alvor den onde cirkel, hvor flere og flere lader cyklen står og ikke lader deres børn gå i skole. Det er vigtigt, at børnene går og cykler, da de både får rørt sig samt lærer at begå sig i trafikken, siger Petrea Busck, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik i pressemeddelelsen.

Hvor flere af landets skoler forsøger at løse problemet ved at oprette særlige zoner, hvor børnene kan blive sat af, uden at der forårsages trafikkaos, kan forældrene selv være med til at løse problemet, hvis de ser indad.

– På flere skoler oplever man, at nogle forældre vil køre børnene helt op til skoledøren. Men hvis man i stedet vælger at parkere et par hundrede meter fra skolen og går det sidste stykke sammen, så får barnet rørt sig, og det er en oplagt mulighed for at man samtidig lige kan få talt om trafikken, og om hvordan man kan passe på sig selv. Samtidig er man også med til at sikre, at der ikke bliver endnu mere trafikkaos lige foran skolen, siger Petrea Busck, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Om undersøgelsen:

Hvor ofte oplever du, at der er trafikkaos omkring dit barns skole om morgenen?

Altid: 18 %
Ofte: 26 %
Nogle gange: 21 %
Sjældent: 19 %
Aldrig: 9 %
Ved ikke: 7 %

(Kilde: Undersøgelse gennemført af Epinion på vegne af Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden april 2020 blandt 369 forældre med mindst et barn i alderen 5-12 år).

Powered by Labrador CMS