Advarer danskere: Over kritisk grænse

Flere og flere lande kommer til listen over steder, danskere ikke skal rejse hen. Se dem her.

Udgivet Opdateret

Det seneste døgn er der registreret 80 nye tilfælde med coronasmitte i Danmark, og vi er stadig i stor stil i den lave ende af, hvordan virus ellers spredes rundt om i verden.

Myndighederne i Danmark holde nøje øje med udviklingen verden over, og på den basis kan Udenrigsministeriet (UM) aktivt gå ind og fraråde, at danskere rejser til specifikke lande i Europa.

Hvis antallet af nye smittede i et land overstiger 30 per 100.000 indbyggere på en uge, så går UM til værks og farver landet orange på sit Europa-kort

Med et orange stempel frarådes alle rejser, der ikke er pinedød nødvendige til pågældende land. Situationen udvikler sig selv sagt hurtigt, men i skrivende stund er 11 europæiske lande på orange-listen.

I galleriet over artiklen kan du se de 11 lande.

UM vurderer situationen hver torsdag, og på torsdag er det ikke utænkeligt, at Frankrig og Kroatien kan blive skrevet på orangelisten.

De seneste to uger har nemlig Frankrig i gennemsnit registreret 33,6 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere om ugen. I Kroatien ligger tallet mandag på 31,6. Det viser tal fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (ECDC), som Ritzau har fundet mandag.

Sådan afgøres det

Forstå her, hvordan de danske myndigheder afgør et lands rejsestatus:

* Udenrigsministeriet opgør landene i EU, Schengen-området og Storbritannien efter, om de er “åbne lande” eller “karantænelande”.

* Status afhænger af det aktuelle smittetryk i det pågældende land.

* Men også på testniveau, og hvor stor en andel der testes positive. Maksimalt fem procent af de testede må testes positive for coronavirus.

* For at være “åbent” skal et land ugentligt have i gennemsnit under 20 smittede per 100.000 indbyggere.

* Er et land åbent, vil i forbindelse med coronapandemien have en gul farve i Udenrigsministeriets rejsevejledning. Det betyder, at man kan indrejse med forsigtighed.

* Hvis antallet af nye smittede når op på 30 smittede per 100.000 indbyggere på en uge i et land, ændrer Udenrigsministeriet det pågældende lands status til “karantæneland”.

* Sker det, frarådes alle ikke-nødvendige rejser til det pågældende land. I så fald skifter landets farve til orange i ministeriets rejsevejledning.

* Derudover kan et land også blive orange, hvis der er særlige restriktioner for danske borgere, som rejser dertil. Eksempelvis hvis der er krav om 14 dages karantæne.

* Listen opdateres ugentligt, og et land kan komme af og på listen alt efter udviklingen.

* Spanien risikerer i øjeblikket at rykke over på listen over “karantænelande”, da landet de seneste to uger har haft 24,6 nye smittetilfælde om ugen ifølge tal fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (ECDC).

* Den seneste opdatering gælder fra torsdag eftermiddag og gælder foreløbig en uge.

Kilde: Udenrigsministeriet.

Powered by Labrador CMS