Advarsel: Disse biblioteksbøger kan slå ihjel

Syddansk Universitet opbevarer tre bøger, som potentielt kan dræbe 50-60 personer hver.

Arsen er kræftfremkaldende, og derfor bliver bøgerne opbevaret bag lås og slå et sikkert sted på universitetet. De må kun røres med specielle handsker på – Foto: Søren Søgaard Hygum / DR Fyn
Udgivet Opdateret

Mens de studerende bladrer i bøger i universitets læsesale, har Syddansk Universitet gemt tre af dem bag lås og slå.

Bøgerne er nemlig giftige.

Artiklen fortsætter under videoen

Det skriver DR Fyn på dr.dk.

– Du dør nok ikke af at bladre. Men vi anslår, at hvis du vil spise den, så indeholder den arsen nok til at dræbe 60 mennesker, siger overbibliotekar Bertil Dorch til DR Fyn.

SDU opdagede de tre bøger tilbage i 2017, og nu er der også fundet på bøger på den anden side af Atlanten med det farlige grundstof arsen.

Efter universitetet delte en artikel på et forum for forskere, gik opslaget viralt.

Har vist giftig bog frem

Et bibliotek i Washington opdagede, at de havde mindst en bog med den grønne gift på forsiden.

Det kom bag på bibliotekar Allie Alvis. Bogen på Smithsonian-biblioteket i USA er nemlig dén bog, hun plejede at finde frem til de besøgende, når der skulle vises et eksempel på en gammel, sjælden bog.

– Det var spændende, men også uhyggeligt, for vi kendte ikke mængden af arsenik på daværende tidspunkt, siger Allie Alvies fra bibliotekets afdeling for sjældne bøger til DR Fyn

Der kan være mange flere bøger i Danmark og i udlandet, som er lige så giftige som dem, der allerede er fundet.

Vil have klare regler

Derfor håber bibliotekarerne Bertil Dorch og Jakob Holck, at der kommer klare guidelines for, hvordan bibliotekarer og samlere skal håndtere og opbevare bøgerne.

– Det er nødvendigt. Vi skal sørge for, at der er sikker opbevaring og sikker omgang med materialerne, siger Bertil Dorch.

Han får opbakning fra kollegaen, som tror, at der er mange biblioteker og gamle samlinger med giften på omslagene.

– Vi ved, at arsen er blevet brugt i forskellige grønne pigmenter gennem tiden. Det vil vi have fokus på, så man har nogle guidelines til, hvordan man skal håndtere sådan en bog, siger Jakob Holck, der er forskningsbibliotekar på SDU til DR Fyn.

Fundet tilfældigt

Stoffet på de danske bøger blev opdaget ved et tilfælde, og derfor ved bibliotekarerne heller ikke, hvor mange bøger, der lige er farlige for ansatte og besøgende.

I Washington er de i gang med at lave en liste over bøger, som kan være giftige. Ifølge Allie Alvis er der lige nu otte bøger på listen, som venter på at blive undersøgt.

Den internationale biblioteksforening – IFLA – skal nu beslutte, om de ønsker at føre det fynske forslag om internationale retningslinjer ud i livet.

Powered by Labrador CMS