Ældre dør af dårlig tandbørstning

Udgivet Opdateret

Dårlig tandhygiejne er et alvorligt sundhedsproblem bandt mange ældre

Der er tilsyneladende mange ældre danskere, der har glemt opfordringen fra børnesagen om, at man skal børste sine tænder, hver gang man vasker hænder. Flere ældre har i hvert fald så dårlig tandhygiejne, at de får følgesygdomme, der forringer deres livskvalitet – eller i værste tilfælde kan føre til døden. Derfor har Aarhus Social- og Sundhedsskole sat sig for at lære de ældre at bruge tandbørsten, skriver Jyllands-Posten.

Skolen har udviklet et digitalt læringsprogram med korte videoer, grafikker og quizzer, som skal uddanne skolens elever og medarbejdere på landets plejehjem, så de bedre kan hjælpe de ældre med at få børstet tænderne og opdage begyndende problemer.

»Der er omkring 100.000 ældre med så elendig tandhygiejne, at de har en dårlig livskvalitet. Det er højest en tredjedel af alle ældre på plejehjem, der kan børste tænder. Derfor er det ekstremt vigtigt, at personalet er uddannet tilstrækkeligt til at hjælpe,« siger Arne Rolighed, der er bestyrelsesformand for sosu-skolen i Aarhus og næstformand i Danske Pensionister, til Jyllands-Posten.

En af de udfordringer, plejehjemspersonalet kan støde på, er en dement mand, der bliver aggressiv, hvis man forsøger at børste hans tænder. Det rejser en række spørgsmål om, hvor langt man skal gå for at få tænderne børstet.

»Materialet skal være med til at skabe et holdningsskifte, hvor personalet bliver bevidst om, at tandhygiejnen er helt essentielt for, at ældre mennesker trives,« siger Maria Dyhr Rasmussen, der er uddannelseschef på sosu-skolen i Aarhus, til Jyllands-Posten.

Dårlig tandhygiejne kan blive dødelig, hvis bakterier ryger ned i spiserøret og bliver til lungebetændelse. Tal fra organisationen Tandplejeinformation ApS viser ifølge Jyllands-Posten, at det er dødsårsagen for op mod 15 procent af de ældre på danske plejehjem.

Powered by Labrador CMS