Aktivister vil blokere nordjysk boreprojekt

Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Det er ikke gået helt efter aftalen med opsætningen af det boretårn, som skal bore efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

Det mener aktivistgruppen Bloker Boretårnet, som i en pressemeddelelse fredag udlægger, at energiselskabet Total, som står for prøveboringerne, allerede de første dage – siden projektet blev igangsat tirsdag – har overtrådt reglerne flere gange.

»Total begyndte tirsdag 31. marts at opsætte boretårnet, som skal bruges til prøveboringen efter skifergas i Nordjylland. Allerede fra klokken 4.00 om morgenen begyndte Total at køre lastbiler ind på pladsen, på trods af at de ikke har tilladelse til det før klokken 6.00. I går (torsdag, red.) brød Total igen aftalen med kommunen, da flere lastbiler ankom, og de arbejdede på pladsen på en helligdag,« står det i en pressemeddelelse.

Beboere i området har ifølge pressemeddelelsen politianmeldt Total, fordi de ikke mener, at selskabet overholder aftalen med kommunen, som går på, at »etablering af borepladsen« kun må foregå mellem 7.00 og 18.00 på hverdage og i tidsrummet fra 7.00 til 14.00 på lørdage, hvorimod selve skifergasboringerne må foregå døgnet rundt.

Prøveboring

Fra Bloker Boretårnet lyder det:

»Men denne gang ville Frederikshavn Kommune ikke gribe ind, da de var enige med Total om, at der ikke længere er tale om en etablering af borepladsen, men en prøveboring.«

Protestgruppen vil fra næste uge blokere arbejdet med skifergas-prøveboringer, oplyser gruppen i pressemeddelelsen.

»Vi indkalder til blokering af Totals arbejde i Nordjylland med civil ulydighed, fordi konsekvenserne ved at lade være er for store. Vi kan ikke tillade, at Total åbner muligheden for udvinding af skifergas i Danmark. Læserbreve, høringssvar og demonstrationer er åbenbart ikke nok. Hvis politikerne ikke er villige til at tage det eneste acceptable valg og stoppe al yderligere udvinding af fossil energi, må vi i stedet blokere for at det kommer til at ske,”« siger Winston Nielsen fra Bloker Boretårnet.

Powered by Labrador CMS