Akut mangel på præster

Manglen på præster er nu ifølge flere biskopper så akut, at de vil ansætte ikke-teologer som præster efter et kort uddannelsesforløb.

Arkivfoto: JENS NØRGAARD LARSEN/Ritzau Scanpix.
Udgivet Opdateret

Næste jul kan der stå folkeskolelærere, sygeplejersker eller kandidater i eksempelvis historie på prædikestolen i danske kirker.

Det skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Artiklen fortsætter under videoen

Som en konsekvens af den stigende mangel på sognepræster mener flere biskopper, at det er nødvendigt at bruge en paragraf i loven om ansættelse i folkekirken, som gør det muligt at ansætte præster, der ikke er teologer. De skal blot gennem få måneders uddannelse og bestå typisk tre prøver i blandt andet dogmatik.

De seneste år har især landsogne oplevet, at de ikke kan besætte præstestillinger. Alene i Viborg Stift er der lige nu 10 ledige stillinger.

– Vi bliver simpelthen nødt til at gøre noget, siger biskop Henrik Stubkjær, som mener, at teologistudiet på universiteterne stadig skal være hovedvejen til at blive præst.

Kun sjældent brugt

I dag bliver paragraffen om ikke-teologer i præstestillinger kun sjældent brugt, og Kirkeministeriet skal godkende hver enkelt.

De seneste 10 år er der ansat i alt 10 præster på denne måde, men der er ikke et loft over antallet.

Viborg-biskoppen forventer, at man de kommende år kan blive nødt til at ansætte 20-30 præster på denne måde.

Også i Ribe, Haderslev og Aalborg Stift ønsker man at skrue op for omfanget af ikke-teologer i præstestillinger i en periode.

Skal ikke løse udfordringen

Hans Vium Mikkelsen, rektor på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, mener ikke, at ordningen skal løse udfordringen med manglen på præster:

– Der vil være få mennesker, der har så meget livserfaring, relevant alternativ uddannelsesmæssig baggrund og erhvervserfaring, at de kan udfylde en præstestilling på denne måde uden et reelt uddannelsesforløb.

Kilde: Jyllands-Posten

Powered by Labrador CMS