Alle mener noget om Bazar Vest: Det er godt
En aktion med 130 repræsentanter for flere forskellige myndigheder rykkede en onsdag ind hos Bazar Vest. Det kom der meget ud af.
En onsdag eftermiddag i januar troppede 130 ansatte fra Skat, Fødevarestyrelsen, Arbejdstilsynet og Østjyllands Politi op ved Bazar Vest i den vestlige del af Aarhus.
Besøget var ikke anmeldt på forhånd, og da der blev gjort op efter aktionen samme aften, kunne blandt andet Fødevarestyrelsen fortælle, at man havde haft en travl dag.
Bazar Vest er et indkøbs-mekka, der på 18.000 kvadratmeter huser alt fra butikker til små og store spisesteder. Det er snart et år siden, den store razzia fandt sted, og den fik forskellige konsekvenser for Bazar Vest.
Newsbreak.dk har besøgt basaren, både for at få en rundvisning af chefen for stedet, Ahmet Øcalan, og for at tale med ham om, hvad der er sket i basaren, siden stedet havde besøg af de mange, mange officielt udseende myndighedsansatte.
– Aktionen var en nedtur, men der er kommet noget godt ud af det, og jeg er tilfreds i dag, siger Ahmet Øcalan til Newsbreak.dk.
Det var bedst for alle parter
Vi sidder i et lokale, der for et års tid siden var hjemsted for en restaurant, der blev strakslukket af Fødevarestyrelsen. Ejeren sagde siden kontrakten med Bazar Vest op, og Ahmet Øcalan fortalte dengang Newsbreak.dk, at det klart var bedst for alle parter. Det var en historie om et menneske, der opdagede, at han ikke skulle drive restaurant.
Da Fødevarestyrelsen besøgte basaren, besøgte de 16 fødevarevirksomheder, og der blev uddelt en række forskellige sanktioner.
Var det nødvendigt?
Ahmet Øcalan synes den dag i dag ikke, at aktionen var nødvendig, og han havde hellere set, at Fødevarestyrelsen havde besøgt de forskellige spisesteder i god ro og orden, som det er normalen for kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen. Generelt syntes han, at aktionen med de mange forskellige myndigheder virkede overdreven.
– Jeg synes ikke, det var nødvendigt for dem at sende mere end 120 mand, siger Ahmet Øcalan til Newsbreak.dk.
Efter aktionen var ledelsen i Bazar Vest i dialog med de virksomheder, der havde haft besøg af myndighederne, og de prøvede at hjælpe dem på forskellig vis.
– Vi har altid haft et samarbejde med myndighederne om, hvad vi kan gøre bedre, siger han.
Alle har en holdning til Bazar Vest
Kigger man på Findsmiley.dk er det også svært at finde et sted med adresse i Bazar Vest, der har en sur smiley, der normalt indikerer, at kunder bør overveje at handle andre steder.
I sidste ende er Ahmet Øcalan, som chef for stedet, dog ikke glad for, at der kommer over 100 personer, fra både Skat, Politiet, Fødevarestyrelsen og andre instanser, og indtager stedet på den måde. Bazar Vest er i forvejen et sted i Aarhus med et vis rygte. Og det er et rygte, det kan være svært at slippe af med.
– Folk har normalt ikke en holdning til et sted, de ikke har været, med undtagelse af Bazar Vest, siger Ahmet Øcalan.
– Enten synes de, at det er fantastisk, fordi de har været herude. Eller også har de ikke været her, og så tænker de, hvad de nu tænker… siger han.
Et særligt sted
Når man går rundt i Bazar Vest er det ikke som noget andet indkøbscenter i Aarhus. Bruuns Galleri, Storcenter Nord og de andre centre har butikker, og det har basarenogså, men lokalerne i Bazar Vest spænder bredt i udtryk og form.
Da Newsbreak.dk besøgte stedet var der hverken snavset, ulækkert eller på nogen måde uindbydende de steder, vi gik. Tværtimod var der hyggeligt.
Stedet er fyldt med butikker og steder, der handler med alverdens ting og sager, og du kan gå derfra med indkøb til hjemmelavet mad med inspiration fra hele verden. Du kan også spise og drikke dig mæt i de mange madboder, og mens man går rundt med Ahmet Øcalan, har han svært ved at gå i fred.
Han er på fornavn med de fleste, og han hilser på alle på sin vej. Det tager tid at gå fra den ældste til den yngste del af basaren, og på vejen går vi forbi slagter, bager, pizzeria, tøjhandlere og alverdens andre butikker.
Det er et samfund i samfundet, og Ahmet Øcalan mener selv, at det er blandt stedets største styrker.
– Vi er kendt for mangfoldighed og for kontrasterne herude, og som chef for stedet er det fantastisk, at vi både har en restaurant med plads til op mod 70 mennesker, og en anden restaurant med maks seks siddepladser, siger han.
Her er der så meget godt
Han fortæller, at stedet ikke har haft færre besøgende, efter den store razzia, men det er ikke det samme, som at han var glad for omtalen.
– Negative historier er altid skadelige, men vi prøver altid at komme videre og lære af vores fejl. Jeg ville bare ønske, at der også var fokus på de positive historier. Der er så meget godt herude, siger han.