Aller Media kan ikke se rimeligheden i dom

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Udgivet Opdateret

Politiet får fuld adgang til det materiale, de har beslaglagt hos Aller Media i forbindelse med Se og Hør-sagen, fastslog Højesteret torsdag.

Men den dom har man svært ved at se rimeligheden i hos Aller Media, der advarer om, at det kan kompromittere pressefriheden.

»Aller Media A/S mener, at Højesterets afgørelse ikke i tilstrækkelig grad har taget hensyn til kildebeskyttelsen. Afgørelsen er af stor principiel karakter og kan betyde, at det fremover vil blive lettere for politiet at få adgang til mediers kildemateriale. Det kan få vidtrækkende konsekvenser for mediers brug af kilder og dermed pressefriheden,« udtaler koncernen i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.

Højesteret har med sin kendelse valgt at følge de afgørelser, som både byretten og landsretten har truffet i spørgsmålet. I kølvandet på Se og Hør-sagen ransagede politiet i maj 2014 Aller Media, hvor de blandt andet beslaglagde computere og mobiltelefoner.

Med henvisning til kildebeskyttelse har Aller gennem efterforskningen stået fast på, at politiet ikke skulle have lov til at gennemgå materiale, der umiddelbart knytter sig til Se og Hør-sagen.

Men det får politiet nu lov til, og det er problematisk, fastslår Aller.

»Aller Media A/S mener, at informationer, der er givet af kilder i al fortrolighed, skal have samme beskyttelse uanset hvilket medie, de er givet til. Aller Media A/S mener ikke, at der kan skelnes mellem, hvorvidt fortrolig information er givet til at tilvejebringe underholdende journalistik, eller til journalistik, der har en samfundsmæssig karakter,« skriver mediehuset i udtalelsen.

Politiet har ønsket fuld adgang til materialet for at kunne opklare sagen om Se og Hørs brug af »tys-tys-kilden« – en ansat hos Nets, som sladderbladet i en årrække angiveligt brugte til at overvåge kendte og kongelige.

Men derudover har myndighederne også ønsket at få fuld adgang for at kunne opklare eventuelle sager, hvor personer i tavshedsbelagte job har solgt oplysninger til Se og Hør.

Men den del af efterforskningen mener man ikke, der er grobund for hos Aller.

»Politiet har i forbindelse med sagen også mistænkt Aller Media A/S for at have betalt ulovlige kilder hos politiet, hoffet, tårnet i lufthavnen og hos et flyselskab. Denne udvidelse af sagen er Aller Media A/S på ingen måde enig i og mener ikke, at der er grundlag for videre efterforskning af disse forhold,« fastslår Aller Media, der afslutningsvis nok en gang beklager Højesterets beslutning om ikke at vægte hensynet til kildebeskyttelse højere.

»Det er beklageligt, at Højesteret ikke er enig i disse synspunkter og ikke har vægtet hensynet til kildebeskyttelse højere,« konstaterer Aller.

Powered by Labrador CMS