Alt ryster: Her rammer kraftigt jordskælv

Et område, som blev påvirket af dødbringende jordskælv i 2011, er lørdag ramt af kraftige rystelser

Udgivet Opdateret

Se i videoen over artiklen hvordan folkene på et kontor reagerer, da jordskælnet rammer

Et kraftigt jordskælv har lørdag ramt ud for Japans nordlige kyst og udløst varslinger om en tsunami på omkring en meters højde.

Det oplyser den statslige nyhedskanal NHK ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge det amerikanske jordskælvscenter USGS havde skælvet en beregnet styrke på 7,0. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Jordskælvet ramte klokken 10.09 dansk tid nær Miyagi-regionen ved den nordlige japanske kyst. Regionen var blandt de områder, der blev påvirket af et dødbringende jordskælv og efterfølgende tsunami i 2011.

Der er lørdag formiddag ikke umiddelbart nogen meldinger om ødelæggelser eller tilskadekomne. Det oplyser lokale medier ifølge AFP.

Omkring 200 hjem i Miyagi-regionen er dog uden strøm. Det oplyser et lokalt energiselskab, Tohoku Electric Power, ifølge Reuters.

Voldsomt for 10 år siden

Det er næsten præcis ti år siden, at Japan den 11. marts 2011 blev ramt af et jordskælv med en beregnet styrke på 9,0.

Skælvet og den tsunami, som det udløste, skabte enorme ødelæggelser.

Atomkraftværket Fukushima blev ramt af tsunamien, hvilket medførte den største atomkatastrofe siden Tjernobyl-katastrofen i 1986.

Forladt deres hjem

Lørdag har flere personer fra kystbyer forladt deres hjem for at søge mod mere højt beliggende steder. Det er blandt andet de grumme minder fra 2011, der får folk til at tage deres forholdsregler.

– Jeg fik minder fra den dag for ti år siden. På grund af vores oplevelser den dag flyttede jeg mig hurtigt. Mit hjerte hamrer hårdt, siger en lokal mand fra byen Ishinomaki i Miyagi-regionen til NHK.

Regionen blev også ramt af et kraftigt jordskælv sidste måned. Flere kom til skade i den sammenhæng, skriver AFP.

Japan ligger i et stillehavsområde med stor seismisk aktivitet og rammes derfor ofte af jordskælv. Landets bygninger er af den grund konstrueret, så de kan modstå relativt kraftige jordskælv.

Se i videoen over artiklen hvordan folkene på et kontor reagerer, da jordskælnet rammer

Jordskælv er Jordens plader der tørner sammen

Læs her, hvordan danske geologer fra Geus beskriver jordskælv:

* Jordens overflade er delt op i en række 50-300 kilometer tykke stive stenplader, der konstant bevæger sig i forhold til hinanden.

* Jordens kontinenter sidder fast på disse plader. Der ligger ufattelige kræfter bag pladernes bevægelser, og det klippemateriale, som pladerne består af, bliver bøjet og vredet.

* Til tider opstår der så store spændinger i klippematerialet, at det pludselig revner, og de to sider af brudfladen forskyder sig i forhold til hinanden med et voldsomt ryk.

* Herved frigives en masse energi, der i form af seismiske bølger spreder sig igennem kloden som ringe i vand. Når de seismiske bølger passerer et sted på jordoverfladen, mærker vi det som et jordskælv.

* Den mest berømte metode til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter, som har lagt navn til richterskalaen. Det er den nok mest kendte jordskælvsskala.

* Richterskalaen er udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.

* Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen i dag ikke som den bedste.

* Momentmagnitudeskalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal, som er et udtryk for skælvets størrelse.

* Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Mw-tallet kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.

* Momentmagnitudeskalen anvendes i dag ved alle mellemstore og store jordskælv.

Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Powered by Labrador CMS