Anholdelse besværliggør sag om sex-overfald på børn

Dansk politi havde håbet snart at kunne afhøre tidligere frikirkepræst, der har dansk og amerikansk statsborgerskab. Sådan gik det ikke. Manden er i skrivende stund anholdt i USA.

Byens Kirke nedlagde sig selv, efter de voldsomme anklager kom frem mod præsten. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

I dag var det planen, at en forhenværende dansk frikirkepræst skulle have forladt USA, hvor han i dag har bopæl, og taget turen til Danmark for at blive afhørt i en sag, Midt- og Vestjyllands Politi har ansvar for. Det kom ikke til at ske. Manden er i skrivende stund anholdt af amerikansk politi.

Fra Midt- og Vestjylland Politis side har man ikke meget at sige til selve sagen, manden skal afhøres i. Der er det nødvendigt at se på, hvad andre medier har fundet frem til for at kunne forklare, hvorfor det er vigtigt for politiet at få manden afhørt i Danmark. Fra politiets side vil man dog godt sætte ord på, hvorfor manden ikke fik lov til at forlade landet.

– Vi er orienteret om, at der er tale om en mindre overtrædelse. Jeg går ud fra, at hans pas har givet udslag i kontrollen. Men det er kun gisninger. Vi er i dialog med politiet (i USA, red.) siger Hans Roost, politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi, til Newsbreak.dk.

Hans Roost understreger, at den sag, manden er anholdt i i USA og den sag, han skal afhøres i i Danmark, ikke umiddelbart virker til at have noget med hinanden at gøre. Men der ér elementer ved begge sager, der tegner et ganske særligt billede af manden, der forlod Danmark for at tage til Orlando i Florida USA, for at stable en kirke på benene, efter at han havde ageret som præst i en dansk frikirke.

Den danske sag

Det er, som allerede nævnt, ikke meget, man fra Midt- og Vestjylland Politis side har at sige om den danske sag, manden skal afhøres i. Newsbreak.dk skrev tilbage i juni om sagen, efter at der fra politiets side var udsendt en pressemeddelelse om, at man efterforskede en sag mod den tidligere præst i frikirken “Byens Kirke” i Silkeborg, men at man ikke havde yderligere kommentarer til sagen.

I dag åbner politiet lidt mere op. Hans Roost fortæller, at den tidligere præst skal afhøres i en sag om en lang række overtrædelser af straffeloven af seksuel karakter i Silkeborg, der fandt sted over en årrække.

– Vi har efterforsket, snakket med vidner og forurettede og vil gerne afhøre ham (anholdte), siger Hans Roost til Newsbreak.dk.

Nøgen-kæde for Gud

Essensen af efterforskningen virker altså til at handle om seksuelt misbrug af en eller anden art. Da Newsbreak.dk skrev om sagen tilbage i juni, kom det frem, at manden blev ekskluderet af netværket for pinsekirken i Danmark, og at der er foretaget en række anmeldelser mod ham angående sex-overgreb og andre former for krænkelser.

Blandt andet skal den tidligere præst have bedt en større gruppe drenge smide alt tøjet foran ham for at danne en nøgen-kæde, der skulle bevise deres kærlighed til gud. Et stort antal af danske medier har ligeledes berettet om, at der skal være foregået alvorlige misbrug af børn helt ned til 13-års alderen. Nogle af forholdene har angiveligt fundet sted omkring år 2000, mens der i 2012 dukkede anklager op mod manden, efter at flere personer fortalte nogle foruroligende historier om at være en del af den kirke, manden var præst i.

Kalder det “lege”

Kristeligt Dagblad har tidligere skrevet om sagen, hvor der blandt andet foregik ubehagelige ting forklædt som “lege”. Blandt andet skrev avisen da, at to unge drenge foran flere tilskuere blev overhældt med tændvæske, mens tilhørerne skulle løse nogle opgaver – fejlede de, blev de truet med, at der ville blive stukket ild til de to drenge.

Andre episoder er af medier beskrevet som, at flere af de unge mennesker skulle spytte på hinanden og slikke hinanden under armhulerne. Alt imens deres forældre blev kaldt vantro, og en ung kvinde har i Ude og Hjemme fortalt, hvordan hun fik besked på at forlade sit hjem, fordi der fandtes Harry Potter-film.

Byens Kirke har hele tiden taget afstand til handlingerne og nægtet, at der er foregået nogle af de nævnte anklager – med undtagelse af, da kirkeledelsen på et pressemøde bekræftede, at en pige spiste opkast på en lejrtur.

Anklagerne om sex-krænkelser var tilsyneladende den berømte dråbe, for kirken nedlagde sig selv, da de nyeste anklager så dagens lys. Politiet droppede dengang sagen på baggrund af manglende beviser.

Den amerikanske anholdelse

På et tidspunkt rejste manden så til USA, hvor han har forsøgt at stable en ny kirke på benene i Orlando. Fra politiets side har man været i kontakt med hans advokat og lavet aftale om, at manden frivilligt skulle rejse til Danmark. På den måde slap det danske politi for at begære manden udleveret af amerikanske myndigheder, hvilket kunne have kompliceret tingene, da manden både har dansk og amerikansk statsborgerskab.

Da Newsbreak.dk talte med Hans Roost, kunne politiinspektøren ikke fortælle, præcist hvad det er, den tidligere præst er anholdt for i USA. Men danske Metroxpress har et bud. Avisen har været i kontakt med detective Dave Vernon, der sidder med sagen i Orlando. Han har i en mail forklaret om baggrunden for anholdelsen i USA.

– Der blev udstedt en arrestordre på ham 16. september og denne blev effektueret i nat klokken 0.30. Han sidder lige nu i Orange County fængsel med en kaution på 1.200 dollars (8.000 danske kroner, red.), skriver Dave Vernon til Metroxpress.

Avisen fortæller, at manden i Danmark er blevet anmeldt for sexmisbrug af mindst 10 unge kirkegængere over en periode på 10 år. I USA bliver han også efterforsket for sexmisbrug af mindreårige. Men han er anholdt i en anden sag.

Han er sigtet for at afholde casino og for at servere alkohol for mindreårige. Han blev pågrebet af lufthavnsbetjente, da han skulle til at gå om bord på et fly. Han ville tilsyneladende rejse til Danmark, oplyser betjenten til Metroxpress.

Ifølge den danske avis har manden tidligere afholdt sexfester i sin garage, hvor der er blevet gamblet for tusindvis af dollars, og hvor manden altså angiveligt skulle have serveret alkohol til mindreårige.

Det danske problem

I Danmark sidder Hans Roost nu og venter på, at sagen i USA kan blive afsluttet, så politiet kan få mulighed for at afhøre manden. Håbet var, at han ville komme frivilligt til Danmark. Men nu, hvor han er anholdt, har man fra politiets side officielt bedt amerikanerne om at udleveret ham. Og da manden er amerikansk statsborger, såvel som dansk, er der et problem.

– Det kan, med tryk på kan, komplicere tingene, at et land skal udlevere en af sine egne statsborgere. Det må vi tage i udleveringsprocessen, siger Hans Roost til Newsbreak.dk.

Håbet er, at den forhenværende præst hurtigt får styr på sine forhold i USA, bliver løsladt og fortsat har lyst til at tage til Danmark.

– Vi har forsøgt at få en frivillig udlevering, og den er mislykkes, siger Hans Roost. Politiet har derfor i dag officielt bedt om at få manden udleveret. Fortæller han politiet i USA, at han gerne vil til Danmark, er der stadig en chance for, at han kan rejse hertil på egen hånd. Men det er uvist.

– Min erfaring fra rigtig mange udleveringsager siger, at der kan gå jura i den. Det, der kan ligne en formsag, det kan trække ud, siger Hans Roost til Newsbreak.dk.

 

Powered by Labrador CMS