Arla: Slut med kredit til grækerne

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Arla sælger hvert år ost og smør til Grækenland for en kvart milliard.

Den økonomiske situation i det kriseramte land har nu fået den danske mejerigigant til at ændre den måde, de handler med grækerne på, og derfor kan der godt blive længere mellem Lurpak-smørret og Arla-ostene på de græske supermarkedshylder.

Mejerigiganten justerer produktionen, så der ikke laves ost, før grækerne bestiller, og pengene skal også falde tidligere end før. Der er nemlig for stor usikkerhed om græsk økonomi til at give lange kreditter til de græske supermarkeder.

»Vi har tilpasset produktionen, fordi noget af den normale produktion gik til kunder, som vi lige nu ikke kan have en garanti for kan betale. Og så er der den tilpassede produktion, der fortsætter til de kunder, hvor vi har en forsikring om, at de kan betale til os,« siger Theis Brøgger, pressechef i Arla Foods.

15 mejerier producerer til Grækenland

Det er hele 15 danske mejerier, der laver smør og ost, der sælges i Grækenland, så det vil derfor ikke koste arbejdspladser i Danmark. Arla siger, at de med den store spredning på, hvor der laves produkter til det græske marked kun mærker en lille forskel ude på mejerierne.

Der har dog været en lille omstillingsperiode ude på mejerierne, hvor produktion holdt stille. Ganske enkelt fordi Arla lige skulle finde ud af, hvor meget mindre der skulle produceres til de græske butikker, der har langt sværere ved at stille garanti for betalingerne end tidligere.

Kravet til grækerne skærpes

Nu bliver kravene til grækerne skærpet, og hver eneste ny ordre fra en græsk kunde bliver kreditvurderet, så Arla er sikker på, at de kan få pengene til tiden. Og Arla giver ikke kreditter med de tidshorisonter, ECB og IMF har givet den græske stat.

»Vi er nede på, at for de fleste kunder er der nu kontant afregning, når vi afleverer varen,« siger Theis Brøgger om den nye situation.

Omsætningen har endnu ikke mærket den store afsmitning fra den nye græske situation, men hvis Grækenland træder ud af euroen, vil der være en ganske tydelig effekt for Arla.

»Hvis Grækenland forlader euroen, halverer det vores omsætning i Grækenland. Det er kun worst-case scenariet, og det vil fortsat være et lønsomt marked, som vil tjene penge til de danske landmænd,« siger Theis Brøgger, pressechef i Arla Foods.

Arla sælger Lurpak og Lurpak smørbar i Grækenland, og derudover sælger man gul og hvid ost. Den hvide ost ligner den græske feta, men må på grund af eu-regler ikke hedde feta, så i Grækenland sælges den under navnet Apetina. Arlas langsigtede strategi ændrer sig ikke i Olympens hjemland, siger mejeriet.

Arlas samlede omsætning var i 2014 på godt 79 milliarder danske kroner.

Powered by Labrador CMS