Astma-kampagne: Har du snot or not?

Astma og høfeber hænger ofte sammen – lider du af høfeber, er det en god idé at tjekke lungefunktionen. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Over en million danskere har pollenallergi, og omkring hver tredje har også astma. Det er mange blot ikke klar over. Derfor opfordrer Astma-Allergi Danmark til, at man giver sin allergi et eftersyn.

Har du snot or not? Sådan spørger Astma-Allergi Danmark her i pollensæsonen. Spørgsmålet er relevant for mange, for over en million danskere har høfeber, der udløses af pollenallergi.

– Mange af dem, der har høfeber, kender symptomer som løbende næse, røde øjne, kløe i hals, svælg og øjne samt nysen. Dertil kommer træthed og næsten influenzaagtige symptomer hos dem, der er moderat eller hårdt ramt, fortæller Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

De klassiske symptomer på pollenallergien er ofte velkendte. Til gengæld er der mange, der ikke tænker over, at deres allergi også kan give dem astma. Omkring hver tredje pollenallergiker har også problemer med fysisk anstrengelse, hoste og/ eller besværet vejrtrækning.

Derfor har Astma-Allergi Danmark taget initiativ til kampagnen Snot or not – pollenallergi kan give astma.

Astma overrasker mange

Astma og høfeber hænger tæt sammen. En forklaring kan være, at slimhinder i næse og lunger ligner hinanden. Det kan også være fordi, personer med høfeber ofte er tætte i næsen og derfor trækker vejret gennem munden – så kommer pollen og partikler helt ned i bronkierne og kan give astma.

– Har du høfeber, bør du derfor blive undersøgt for astma, råder Anne Holm Hansen.

Astma-Allergi Danmarks kampagne om pollenallergi og astma omfatter også events, hvor der bliver målt lungefunktion og priktestet for allergi. Til eventen på Rådhuspladsen i København dukkede der flere personer op, der blev overraskede over, at de havde pollenallergi – og at allergien også gav dem nedsat lungefunktion.

Astma-Allergi Danmark råder til, at du tænker astma, hvis du har:

– Åndenød

– Besværet vejrtrækning

– Hoste med slim

– Hvæsende/pibende lyd på vejrtrækningen

– Trykken for brystet

Powered by Labrador CMS