BBC jordet efter opsigtsvækkende interview

BBC levede ikke op til egne etiske regler, da Diana gav et meget personligt interview, viser undersøgelse

Udgivet Opdateret

Se flere fotos i billedgalleriet over denne artikel

BBC-journalist Martin Bashir handlede upassende og i strid med den britiske tv-stations etiske regler, da han i 1995 foretog et meget opsigtsvækkende interview med prinsesse Diana.

Det fremgår af en intern undersøgelse, som BBC har foretaget.

– BBC kan ikke skrue tiden tilbage efter et kvart årti, men vi kan give en fuld og uforbeholden undskyldning. Og det giver BBC i dag, siger tv-stationens generaldirektør, Tim Davie, ifølge Reuters.

“Overtalte” Dianas bror

Undersøgelsen har set nærmere på, hvordan Martin Bashir formåede at få interviewet i hus.

Konklusionen er, at journalisten præsenterede prinsesse Dianas bror, Charles Spencer, for falske kontoudtog og andre dokumenter.

Det skete for at etablere tillid og overtale Spencer til at sætte et møde i stand med sin royale søster.

– Det indirekte og reelle mål for hr. Bashirs bedrag var prinsesse Diana, skriver den pensionerede dommer John Dyson, der har stået i spidsen for undersøgelsen.

Han konstaterer også, at BBC “ikke formåede at leve op til de høje standarder for integritet og gennemsigtighed, der er dens varemærke”.

Tre i ægteskabet

Interviewet vakte stor opmærksomhed, ikke mindst fordi prinsesse Diana for første gang talte åbent om problemerne i ægteskabet med prins Charles.

– Vi var tre i vores ægteskab, så det var lidt overfyldt, sagde Diana blandt andet.

Det var en henvisning til prins Charles’ elskerinde gennem længere tid, Camilla Parker-Bowles.

Indrømmede utroskab

Diana indrømmede også, at hun selv havde været sin mand utro. Hun fortalte desuden om sine problemer med spiseforstyrrelser.

Efter det meget personlige interview var blevet vist på tv, opstod der mistanke om, at Martin Bashir havde brugt ufine metoder, der er i strid med de presseetiske regler, for at få Diana til at tale om meget personlige spørgsmål.

Charles Spencer har sagt, at Martin Bashir overtalte ham til at få Diana til at deltage i interviewet ved at fortælle ham, at Diana blev aflyttet af sikkerhedstjenester, og at to af hendes ansatte blev betalt for at give oplysninger om hende. Det skriver Reuters.

BBC har brugt et halvt års tid på at undersøge sagen.

Kritik af tidligere undersøgelse

Dommer Dyson retter også kritik mod en tidligere BBC-undersøgelse fra 1996, der konkluderede, at Martin Bashir ikke gjorde noget forkert.

Bashir indgav tidligere på måneden sin afsked hos BBC. Han har sagt, at det skyldes helbredsårsager.

I en første kommentar torsdag siger han ifølge nyhedsbureauet AFP, at han i dag fortryder den måde, som interviewet kom i stand på.

Begge Dianas sønner, prins William og prins Harry, har budt undersøgelsen velkommen og sagt, at de ser det som en chance for at finde sandheden bag det meget omtalte interview med deres mor.

Diana og Charles blev skilt i 1996. Året efter blev Diana dræbt ved en bilulykke i Paris. Hun blev 36 år.

Prins Charles og Camilla Parker-Bowles blev gift i 2005.

Diana hyldet ved begravelse

Der var flere små antydninger og detaljer til stede ved den nylige begravelsesceremoni for prins Philip. Blandt dem var særligt en hyldest til afdøde prinsesse Diana.

Her valgte hertuginden af Cambridge, Kate Middelton, at hylde den afdøde prinsesse. Hun bar nemlig en perlekæde fra dronning Elizabeths egen kollektion. Og de er netop en perlekæde, som prinsesse Diana lånte af dronning ved mange lejligheder, har Daily Mail skrevet.

Helt særlig

Perlekæden er af en helt særlig karakter. Den firerækkede perlekæde er nemlig en gave fra den japanske regering og er lavet af de fineste kulturperler.

Årsagen til at prinsesse Diana flere gange lånte kæden af dronning, er at hun elskede perler.

Første gang prinsesse Diana bar kæden var til et af de første royale arrangementer hun deltog i. Her var det til en forsamling for dronning Beatrix og prins Claus af Nederlandene, som blev afholdt i Hampton Court Palace.

Se flere fotos i billedgalleriet over denne artikel

Powered by Labrador CMS