Billedserie: Derfor så Eiffeltårnet sådan ud

Det verdenskendte monument var i centrum, da der blev fejret Nationaldag i Frankrig.

Coronakrisen havde skruet ned for festen, men der blev stadig fyret fyrværkeri af den 14. juli Foto: Scanpix/Charles Platiau
Udgivet Opdateret

Når der fejres nationaldag i Frankrig, den såkaldte Bastilledag, bør få mennesker være i tvivl om det.

Som man kan se på billederne i denne artikel, lignede Eiffeltårnet på ingen måde sig selv, da dagen blev fejret den 14. juli.

Den 14. juli har officielt været kendt som Bastilledagen siden 1880, hvor det blev besluttet at gøre dagen til en national festdag.

Bastilledagen markerer “Stormen på Bastilen,” der fandt sted den 14. juli 1789, hvor borgen med navnet Bastilen blev stormet under den franske revolution.

I dag markeres Bastilledagen på mange måder, blandt andet med en stor militærparede, fester og selvfølgelig det flotte, flotte fyrværkeri, der indrammer Eiffeltårnet i alverdens farver, omend festen i 2020 foregik på mere afdæmpet vis end normalt, grundet coronakrisen.

Eiffeltårnet står på Champ-de-Mars i Paris og blev opført til verdendsudstillingen i 1889 som et symbol på den industrielle revolution. Tårnet var oprindeligt 300 meter højt, men i dag knejser det 321 meter over Paris, blandt andet fordi det i dag fungerer som en radtio- og tv-sendemast, og selvfølgelig som en turistattraktion og et udsigtspunkt.

Normalt er der to veje op til toppen af tårnet; via elevatoren eller via de 1665 trappetrin, man skal forcere for at nå toppen. Da Eiffeltårnet blev genåbnet for turister den 25. juni 2020, efter coronakrisen, var elevatoren dog taget ud af drift. Det betød, at man skulle tage 674 trin for at komme op til tårnets 2. etage.

Tårnet er blevet “solgt” som skrotmetal i et spektakulært svindelnummer af svindleren Victor Lustig, der faktisk formåede at “sælge” tårnet to gange, til to forskellige intetanende købere.

Mere end 250 millioner mennesker har besøgt Eiffeltårnet, og på et normalt år kommer der syv millioner mennesker forbi det.

Under coronakrisen var tårnet lukket i 104 dage, den længste nedlukningsperiode siden Anden Verdenskrig. Genåbningen af tårnet markerede også genåbningen af Frankrig.

Kilder:
Ritzau – Wikipedia – LexTelegraph

Powered by Labrador CMS