Blå blok vil åbne fortrolig terrorrapport

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Udgivet Opdateret

Offentliggør nu den fortrolige redegørelse, du for længst har givet til Folketingets partier om terrorbegivenheden i februar!

Sådan lyder kravet fra samtlige borgerlige partier, Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti. Partierne fik for knap en måned siden en fortrolig redegørelse samtidig med, at justitsminister Mette Frederiksen (S) holdt et pressemøde om den del, hun mente kunne gives til hele offentligheden.

»Jeg synes, at ministeren skal offentliggøre den redegørelse, der ligger,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), til Radio24syv og uddyber:

»Jeg kan ikke se, at det skulle kompromittere nogen enkeltpersoner, men det kan da godt være lidt træls for regeringen at få belyst hvor dårligt tingene har fungeret, hvor dårlig kommunikation, der har været, og hvor meget bureaukrati, der har været omkring tingene.«

V: Helt misforstået

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), er helt enig. Han mener, at det er misforstået, når Mette Frederiksen henholder sig til, at hun ikke må offentliggøre rapporten, der blandt andet indeholder personlige oplysninger om gerningsmanden Omar El-Hussein.

»Jeg mener, at der er langt mere, der taler for hensynet til offentligheden end det modsatte, så derfor bør Mette Frederiksen offentliggøre rapporten nu,« siger Karsten Lauritzen til Radio24syv.

Det samme synspunkt har gruppeformand Simon Emil Ammitzbøll (LA) fra Liberal Alliance.

»Det vil være en fordel, at alle diskuterer på det samme grundlag og have en ordentlig offentlig diskussion,« siger den liberale ordfører.

Minister vil ikke bryde fortrolighed

De konservatives politiske ordfører, Mai Mercado (K), henholder sig til, at justitsministeren kort før påske gav et tilsagn om, at hun ville se, om man kunne udelade noget – afklassificere dele af redegørelsen for så at lægge resten frem for offentligheden. Det har Folketinget forgæves ventet på, og man har endnu ikke hørt noget fra ministeren.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mette Frederiksen, men onsdag svarede hun på, om hun ville offentliggøre sin fortrolige redegørelse, da der nu er lækket oplysninger fra den:

»Fordi der er andre, der bryder reglerne om fortrolighed, så skal landets justitsminister jo ikke gøre det,« lød ministerens svar.

Mette Frederiksen henviser til, at hun allerede har givet et pressemøde, hvor hun har orienteret i det omfang, det var muligt, om indholdet af den fortrolige redegørelse.

Powered by Labrador CMS