Bøde for gratis shots til kvinder

Gratis drikkevarer til kun det ene køn går ikke. Ejer af bodegaen ryster på hovedet.

Udgivet Opdateret

Det klassiske værtshus Nörre Bodega på Nørrebro i indre København har fået en bøde på 2500 kroner.

Forseelsen i store træk: At værtshuset gav gratis shots til kvinder.

Det er ligebehandlingsnævnet, der står for afgørelsen. Den siger, at det er i strid med ligestillingsloven at give kvinder gratis drinks, mens mænd skal betale for dem.

Det er sjovt nok også en mand, der har klaget over forskelsbehandlingen.

Ejer af Nörre Bodega Jesper Laursen var ikke bevidst om, at man ikke må holde særarrangementer som dette, hvor man eksempelvis giver gratis drikkevarer til et bestemt køn.

– Det var overhovedet ikke noget, jeg tænkte over, siger han til Newsbreak.dk.

Men det, der irriterer ham mest, er, at nogen overhovedet kan finde på at gøre en sag ud af det.

– Jeg synes, det er flovt. Hvorfor skal jeg have sådan en tur. Nu er det mig, der er fornærmet. Nu føler jeg mig krænket, siger Jesper Laursen i telefonen og kommer til at grine lidt.

Ville ikke diskutere

Uddelingen af de gratis shots skete i forbindelse med en temaaften tilbage i januar, hvor der blev afholdt en særlig quizaften for kvinder kaldet “Ladies Night”. Klageren er ifølge TV2 en cirka 25-årig mand. Klagen går på, at han til quizaftenen fik at vide, han ikke kunne få gratis shots, fordi han var mand.

En klage, han altså nu har fået medhold i ved Ligebehandlingsnævnet. En afgørelse, værtshusejer Jesper Laursen undrer sig meget over, og han tilføjer, at han ringede til klageren.

– Jeg spurgte ham blandt andet, om han var blevet ydmyget, eller hvad der var sket på aftenen. Nu var jeg der ikke selv, men jeg har hørt, at vi delte shots ud til både drenge og piger, fortæller Jesper Laursen.

I afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet kan man læse hele båndudskriften fra telefonsamtalen mellem Jesper Laursen og den 25-årige klager. Her kan man blandt andet læse, at klageren bekræfter, at det handler om et shot, han ikke har fået. Man kan også læse, at klageren ikke er interesseret i at indgå i en dialog med Jesper Laursen, men i stedet henviser til, at sagen må gå sin gang i Ligebehandlingsnævnet.

– … altså det er jo diskriminerende, og det ved jeg ikke, det må de jo tage stilling til derinde … det synes jeg egentlig ikke er noget, vi sådan skal diskutere, lød svaret fra klageren.

I tvivl om han var der

Nörre Bodega bad i sagen om dokumentation for, at den 25-årige mand overhovedet havde været på værtshuset. Det skete efter, at personalet ikke kunne genkende ham ud fra et billede på Facebook. Værtshuset bad om bordet, han sad ved, hvilken bartender, han blev betjent af samt en kontoudskrift eller andet betalingskort træk fra baren.

Den personlige tilstedeværelse er altafgørende for sagen. For man skal være direkte berørt af forskelsbehandlingen for at kunne rejse en sag.

Men Ligebehandlingsnævnet fandt det ikke nødvendigt, at klageren skulle dokumentere sin tilstedeværelse, som værtshuset havde ønsket.

– Fakta er, at jeg har dummet mig. Men jeg synes, det bygger på smålighed. Hvis vi havde fået en løftet pegefinger, så var det fint nok. De 2500 kroner betyder sådan ikke så meget. Det er mere alle de mennesker, der nu har brugt tid på denne sag gennem næsten er år nu, siger en undrende Jesper Laursen.

Han lægger ikke skjul på, det irriterer ham voldsomt, at bøden på 2500 kroner – plus renter – går direkte til den klagende. Et shot på Nörre Bodega koster 10 kroner, så den 25-årige mand kunne altså få sig mange branderter, når beløbet bliver overført. Men det bliver i givet fald ikke på Nörre Bodega, for her er han blevet nægtet adgang.

Dét må et værtshus dog stadig selv bestemme.

Powered by Labrador CMS