Boghandler bliver måske straffet for at sælge bog efter fogedforbud

En boghandler på Frederiksberg har solgt "Syv år for PET" efter nedlagt fogedforbud. Nu har boghandleren fået en henvendelse fra Kammeradvokaten.

Udgivet Opdateret

– De har bare sendt en mail. Hvordan kan de forvente, jeg har tid til det? Jeg betjener da mine kunder.

Ordene tilhører Anne-Dorthe Liljedahl, der ejer Bog & Ide i Frederiksberg Centret. Baggrunden er det nedlagte fogedforbud mod at sælge bogen “Syv år for Pet” af Morten Skjoldager. Og så lige den appendiks, at flere eksemplarer af bogen er røget over disken i Anne-Dorthe Liljedahls butik.

Det var Politiets Efterretningstjeneste (PET), der har fået nedlagt fogedforbud mod bogen.

Det beskriver og begrunder PET på sin hjemmeside med blandt andet:

PET har ved Københavns Byret opnået forbud mod, at bogen ”Syv år for PET”, som er skrevet af journalist Morten Skjoldager på baggrund af bl.a. interviews med tidligere chef for PET Jakob Scharf, udgives.

Det skyldes, at beskrivelsen af bogens indhold bl.a. på People’s Press’ hjemmeside giver det indtryk, at bogen kan indeholde fortrolige oplysninger, hvis offentliggørelse kan bringe personer i fare og skade PET’s muligheder for at forebygge, efterforske og modvirke forbrydelser omfattet af straffelovens kapitel 12 og 13, herunder terrorisme. 

PET har forgæves udbedt sig manuskriptet til bogen, så PET kan undersøge, om det rent faktisk indeholder sådanne fortrolige oplysninger. Er dette ikke tilfældet, har PET intet ønske om at forhindre bogens udgivelse. Forlaget har imidlertid ikke ønsket at give PET adgang til manuskriptet.

For sent

På det tidspunkt var den dog allerede delt rundt til landet boghandler. Og på den måde også for sent.

Ifølge en udskrift af retsbogen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, gik PET torsdag eftermiddag til Københavns Byret for at få et forbud.

På vegne af PET lykkedes det Kammeradvokaten at overbevise byretten om, at hverken forlag eller forfatter måtte vide noget om retsmødet. Frygten var således, at bogen ville kunne blive lækket, inden retten kom med en kendelse. Baggrunden er udgiverens foromtale af bogen, som du kan se nedenfor.

Foromtalen af bogen, der fik PET til at søge om fogedforbud. Foto: Fra hjemmeside/People’s Press.
Foromtalen af bogen, der fik PET til at søge om fogedforbud. Foto: Fra hjemmeside/People’s Press.

Hos Bog & Ide på Frederiksberg var man ikke bekendt med, at forretningen ikke måtte sælge bogen – tværtimod.

Her havde man fået oplyst, at forbuddet ikke omhandlede de allerede modtagne bøger og derfor har butikken solgt bøgerne.

– Det her ønskede vi ikke, siger Anne-Dorthe Liljedahl til Newsbreak.dk.

Nu har boghandleren så modtaget en mail fra Kammeradvokaten.

– Jamen, der står at vi har overtrådt paragraf 152. Det er sendt i en mail, siger Anne-Dorthe Liljedahl, der uddyber, at hun først læser mails sidst på dagen.

Paragraf 152 i straffeloven.
Paragraf 152 i straffeloven.

Newsbreak.dk har kontaktet Kammeradvokaten for at spørge ind til den fremgangsmåde. Her har det ikke fredag aften været muligt at identificere mailens afsender. Ej heller kunne man her svare på, om det er normal procedure blot at sende en mail.

Tegner ikke godt

Anne-Dorthe Liljedahl er også ejer af endnu en boghandel og oplyser til Newsbreak.dk at andre har haft fysisk besøg af betjente i forretningen.

– Jeg synes dog, at det ikke tegner godt for fremtiden, siger Anne-Dorthe Liljedahl og hentyder til, at der blev nedlagt fogedforbud mod en bog, hvor indholdet ikke var kendt. Heller ikke af PET.

Boghandleren fortæller, at hun har 12.000 titler i forretningen. Og at hun derfor af åbenlyse grunde ikke kan læse dem alle. Der er dog en, hun glæder sig til at læse:

– Jeg har fået et læseeksemplar af bogen, siger hun med et smil i stemmen.

Fogedforbud mod "Syv år for PET"

  • Titel: Syv år for PET
  • Skrevet af Morten Skjoldager
  • Handler om Jakob Scharfs tid i spidsen for Politiets Efterretningstjeneste (PET)
  • Københavns Byret har torsdag nedlagt fogedforbud mod bogen
  • Bogen skulle efter planen udkomme 17. oktober. Men med forbuddet er udgivelsen altså foreløbigt udskudt.
  • Hos Politiets Efterretningstjeneste forklarer man, at ønsket om et fogedforbud bunder i frygt for, at bogen kan indeholde fortrolige oplysninger
  • Endnu har PET ikke selv læst bogen. Bekymring bygger på foromtale af udgiveren, People’s Press’, egen foromtale

(Kilde: Ritzau)

Powered by Labrador CMS