Boligøkonom: Omegnskommuner vil se højere priser i år

Cheføkonom Jens Nyholm fra Spar Nord forventer, at sidste års prisfest i de store byer rykker ud i omegnen.

Udgivet Opdateret

Mens boligpriserne for alvor havde fart på i de store byer sidste år, kan det meget vel være omegnskommunernes tur til at få et løft i kvadratmeterpriserne i 2016.

Det mener cheføkonom Jens Nyholm fra Spar Nord, der forudser, at prisstigningerne breder sig som ringe i vandet den kommende tid.

– Vi begynder at se en meget typisk modreaktion på de prisstigninger, der allerede har været i de større byer de seneste år.

– Mange opvejer fordele og ulemper ved at flytte til omegnsbyer og få mere for pengene, og den tendens vil accelerere i 2016. Med andre ord begynder prisstigningerne nu at sprede sig til andre områder, siger han.

Jens Nyholm tror endda, at visse forstadskommuner til særligt Aarhus og København kan opleve højere stigningstakter end i centrum.

I den forbindelse spår cheføkonomen, at nybyggeriet kan få et anseligt løft.

– De mindre omegnskommuner har ofte billige byggegrunde til salg til privat parcelhusbyggeri, og jo højere priserne er på boligmarkedet, jo bedre kan det betale sig at bygge selv.

– Det kan betyde, at parcelhusbyggeriet igen begynder at stige. Det giver et større udbud og vil også lægge en dæmper på prisstigningerne på den eksisterende boligmasse, mener han.

Jens Nyholm forventer dog ikke, at prisstigningerne samlet set kan overgå et flot 2015, hvor lejligheders værdi steg med mere end 10 procent på landsplan, mens huse steg 6.7 procent.

Selv om nogle af de samme forudsætninger er til stede i form af lave oliepriser, reallønsfremgang og lave renter, tror cheføkonomen kun på prisstigninger i 2016, som er halvt så store som året forinden.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS