Bør forældre vaccinere deres børn? Ja, ellers risikerer de at dø

I Danmark er vi gode til at vaccinere børn. Det er de ikke alle steder i verden. Derfor er det ekstra vigtigt, at vi gør det.

Hvorfor bør forældre vaccinere deres børn? Fordi det er det rigtige at gøre, for alle børns skyld.
Udgivet Opdateret

Er det farligt at vaccinere børn mod eksempelvis børnesygdomme, og hvorfor bør forældre vaccinere deres børn til at starte med? Newsbreak.dk har talt med Bolette Søborg, læge ved Sundhedsstyrelsen, om vaccinationer for at få svar på nogle generelle spørgsmål om vacciner.

Vi har talt med hende om, hvorfor det er vigtigt at vaccinere børn, og hvorfor det er vigtigt at blive ved med at vaccinere børn mod sygdomme, der ellers er mere eller mindre forsvundet fra Danmark.

Vi har også talt med hende om de udfordringer, Sundhedsstyrelsen nu og da står over for, når folk er i tvivl om, hvorvidt vaccination er det rigtige valg, og så har vi talt med hende om de mennesker, der undlader at vaccinere deres børn, ikke af frygt men af helt andre årsager.

Hvorfor er det vigtigt at vaccinere børn?

Børn bliver i Danmark vaccineret mod alvorlige sygdomme, der ramte rigtig, rigtig mange før, man begyndte at vaccinere børn. Derfor bør forældre vaccinere deres børn.

Det kan godt virke paradoksalt på forældre, der aldrig selv har haft mæslinger inde på livet, at de skal få deres børn vaccineret mod sygdommen.

– Når vi vaccinerer, ser vi de sygdomme mindre hyppigt, men de forældre, der har set sygdommene i aktion, de er ikke i tvivl om, at vi skal vaccinere, siger Bolette Søborg.

Hvor mæslingeudbrud med efterfølgende dødsfald heldigvis ikke er hverdagskost i Danmark, skal vi ikke se langt ud over landets grænser for at se, hvad der sker, når sygdommen får frit spil.

– I år har Europa været hårdt ramt af mæslinger og med dødsfald til følge i lande, der ikke er så langt fra os, siger Bolette Søborg.

For hende indikerer det én vigtig ting.

– Vaccinationsprogrammet holder sygdomme for døren, og får vi ikke vaccineret børnene, så står vi med et problem, siger Bolette Søborg.

Påmindelser om gratis vaccine

Børnefamilier får også at føle, at man fra Sundhedsstyrelsens side har en stærk interesse i at få så mange børn som muligt vaccineret. Det er gratis at få vaccineret børn under 18 år, og i løbet af barnets liv får forældrene påmindelser, hvis barnet mangler en eller flere vacciner.

For Sundhedsstyrelsen handler dog ikke om, at forældrene skal føle sig udstillede eller som dårlige forældre. Det kan ske, at det smutter med at få vaccineret et barn, og derfor kommer der påmindelser. For alles skyld  bør forældre vaccinere deres børn.

– Det handler ikke bare om at have en høj dækningsprocent. Det handler om at få folk vaccineret. Vi vil gerne beskytte den enkelte og de mange, siger Bolette Søborg.

Der er nemlig børn, der ikke kan tåle vacciner. De vil altid være særligt udsatte, og det er også de børn, børnevaccinationsprogrammet prøver at beskytte.

– Når man er vaccineret beskytter man også andre, siger Bolette Søborg.

Hvorfor er det vigtigt at blive ved med at vaccinere børn?

Der er flere gode grunde til, at vi ikke må stoppe vaccinerne igen. Først og fremmest er de sygdomme, vi vaccinerer imod, ikke udryddet på verdensplan.

En sygdom som mæslinger cirkulerer stadig ude i verden, og rejser man ud i verden med børn, der ikke er vaccinerede, er der en reel risiko for, at de møder uvaccinerede syge børn på rejserne.

Bolette Søborg er godt klar over, at mange af de sygdomme, vi vaccinerer imod, kan fremstå fjerne for de voksne, der skal sørge for at få deres børn vaccinerede.

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

– I Danmark var der tidligere mange børn, der levede med svær hjerneskade som følge af mæslinger. Der var raske børn, der i forbindelse med mæslinger udviklede hjernebetændelse og permanent blev invalideret som følge af sygdommen. Det blev let glemt i dag, siger Bolette Søborg.

Mæslinger er et rigtig godt eksempel på en sygdom, det er vigtigt, vi holder fast i at have så mange som muligt vaccinerede imod.

– Det er stort set den mest smitsomme sygdom, vi kender, siger Bolette Søborg.

Hun fortæller, at går én person, syg med mæslinger, gennem en lufthavn, vil alle de uvaccinerede, vedkommende møde, være i fare for at blive syge.

Hvor mange børn bliver vaccineret i Danmark?

Statens Serum Institut indsamler statistik over det, man kalder vaccinationsdækningen i Danmark. Tallene er offentligt tilgængelige, og man kan her se hvor mange der bliver vaccineret, år for år, vaccination for vaccination.

De, der vaccinerer, skal ifølge loven oplyse det til staten, så man kan holde øje med tallene og reagere, hvis der er noget, der ser helt forkert ud.

Alle kan kigge med på https://www.ssi.dk/data og her vælge, hvilken vaccine man ønsker statistisk viden om. 

Hvorfor findes der folk, der ikke vaccinerer deres børn?

Man kunne få den tanke, at de mennesker, der ikke vaccinerer deres børn, undlader, fordi de tror, at vaccinerne gør børn syge med andre ting.

Der findes da også mennesker, der nægter at vaccinere deres børn grundet misforståelsen om, at vacciner medfører en risiko for bivirkninger, eksempelvis at barnet bliver autist. Det er dog en påstand, der for længst er blevet tilbagevist.

Hos Sundhedsstyrelsen møder man i hverdagen heller ikke forældre, der nægter at vaccinere deres børn af frygt for, at børnene bliver autister.

Langt de fleste børn bliver vaccineret i Danmark, og Bolette Søborg fortæller desuden, at der har været studier af, hvorfor børn ikke bliver vaccineret, der gav et helt andet svar end frygt for, hvad vaccinen fører med sig.

Nogle forældre glemmer det, andre har ikke overskud til det. Nogle tror måske, at folk ikke vaccinerer deres børn af religiøse årsager, men det har heller ikke nødvendigvis hold i virkeligheden.

– I England har man set områder, hvor mange børn ikke blev vaccinerede. Man undersøgte, hvorfor, og fandt ud af, at det intet havde at gøre med religion. Det var fordi, der var tale om store familier, der ikke kunne overskue det, siger Bolette Søborg.

Løsningen i sådanne tilfælde er at tilbyde vaccinerne på måder, der giver store børnefamilier mulighed for at få de små vaccinerede, og så længe der findes folk, der ikke har overskud til at vaccinere deres børn, bør forældre vaccinere deres børn, når de har overskud til det.

Tilliden til staten

Selvom vi i Danmark har gode traditioner for at vaccinere, og selvom der generelt blandt danske forældre er stor tiltro til, at staten gør det rigtige, når det kommer til børns sundhed, så har der været en sag, hvor tilliden til staten, og vaccinen, var meget, meget lav.

Bolette Søborg fortæller, at man lærte en hel del af de problemer, der var med at formidle viden om, hvorvidt HPV-vaccinen var en god eller dårlig idé at få.

– Vaccinen skal være en tillidssag mellem forældrene og deres forhold til læger og systemet. Men er der noget, der gør folk urolige, så skal svarene være meget uddybede og meningsfulde, siger Bolette Søborg.

TV2 lavede blandt andet en dokumentar, hvor man mødte en række piger, der fortalte om, at de var blevet syge af HPV-vaccinen, og den efterfølgende debat fik formentlig antallet af forældre, der valgte at få deres børn få HPV-vaccinen, til at dykke.

Bolette Søborg fortæller, at den slags problemstillinger sjældent opstår i Danmark, reel mistillid fra borgerne til myndighederne.

– Vi står ikke med store udfordringer med det, men vi skal ikke være blinde for, at der også i fremtiden kan komme udfordringer som dem vi så i forbindelse med HPV-vaccinationen, siger Bolette Søborg.

Powered by Labrador CMS